Sankeråvare
Stikkord
Gele
Syltetøy
Søtt
Marmelade
Om oppskriften
Hvis du liker appelsin- eller sitronmarmelade, vil du elske smaken av løvetannsyltetøy. Det har en sterk honningsmak med et hint av sitron. Bier elsker løvetann, og det fantastiske med denne planten er at blomstene beholder en kraftig honningsmak i alle oppskrifter du lager.
Oppskriften er hentet fra boken Harvesting and Using Dandelions av Connie McCauley
Sankeråvare
Løvetann - Taraxacum officinale
Ingrediens
- 10 dl vann
- 10 dl løvetannblader (kun de gule og hvite delene)
- 0,6 dl pektin + 2 teskjeer pulverisert pektin
- 12 dl sukker
- 3 spiseskjeer fersk sitronsaft
Fremgangsmåte
- Fjern alle de grønne baksidene av løvetannblomstene. Bruk kun selve blomsterbladene.
- I en middels stor kjele, kok opp blomstene sammen med vannet.
- Senk til middels varme og la det småkoke i 4 minutter. Ta kjelen av varmen og la blandingen trekke i 15 minutter.
- Sil blomsterblandingen gjennom en finmasket sil over i en middels stor bolle. Tilsett mer vann om nødvendig slik at du får nøyaktig 1 liter væske.
- I en liten bolle, bland sammen 0,6 dl pektin og 2 dl sukker.
- Ha den silte blomsterblandingen i en middels stor kjele sammen med pektin- og sukkerblandingen. Kok opp og sørg for at sukkeret løses helt opp.
- Tilsett gradvis de resterende 1 liter sukker mens du rører konstant. Sørg for at alt sukker er helt oppløst før du går videre.
- Når sukkeret er helt oppløst, tilsett resten av pektinblandingen og rør til alt er jevnt og sukkeret er helt løst opp.
- Tilsett sitronsaft og kok videre i 2 minutter.
- Ta av eventuelt skum fra overflaten med en skje, og la geleen avkjøles i ca. 15 minutter.
- Mens geleen fortsatt er varm, hell den over i lufttette beholdere eller steriliserte glass.
- Sett i kjøleskapet i ca. 4 timer før bruk.