Lungenever-tempura | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Lungenever-tempura

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Steke

Stikkord

Asiatisk Japansk Tilbehør Fritering Lav

Om oppskriften

Det hører med til sjeldenhetene at dagens mennesker inntar lav som nærings, eller nytelsesmiddel. Oss bekjent har heller ikke lungenever Lobaria pulmonaria blitt benyttet tidligere i Norge – i motsetning til for eksempel islandslav Cetraria islandica. I Kina, derimot, er lungenever benyttet som mat. Figur 1 viser en rett som fotografen fikk servert på en reise i Kina 2002. Her er laven tilberedt med chilli og grønnsaker og stekt i olje.

Denne lille retten som vi bringer oppskrift på kan brukes som en eksklusiv forrett eller som garnityr på annet snadder. Som et alternativ til lungenever kan man selvsagt bruke andre vekster, for eksempel sopp i tynne skiver. Fersk, men også tørket (og oppbløtt!) sopp er utmerket. Grønnsaker er også et godt alternativ. Broccoli og blomkål blir riktig så festlig. Vinterkarsen (som omtales annet sted i bladet) er også verdt et forsøk.

Tempura er navnet på en slags røre som opprinnelig stammer fra det asiatiske kjøkken. Denne oppskriften har litt mer smak enn den originale på grunn av at lungeneveren trenger litt «trøkk”. Bruker du andre vekster som ikke trenger smakstilsetning erstatter du bare soya/chillisaus med vann. Husk at røra tykner når den har stått en stund.

Dette er ikke hverdagskost – lungenever er ikke veldig vanlig og vokser sakte. Ta derfor ikke alt du finner, men la noe stå igjen.

Av Anne Merethe Mathisen og Siri Rui. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2009.

Sankeråvare

Lungenever - Lobaria pulmonaria

Ingrediens

5 ss maisenna 

3-4 ss hvetemel

1 ts bakepulver

1 rå eggeplomme 

2,5 dl vann 

0,5 dl soyasaus (bruk gjerne soppsoya) 

3-4 ts sweet-chillisaus el. ca 1/2 ts chillipulver 

Olje til fritering (nøytral olje som; raps, solsikke el. soya)

Fremgangsmåte

Visp sammen det våte og bland inn det tørre. Røra skal bli glatt og litt mer flytende enn vaffelrøre. Varm oljen til det bobler lett rundt ei tresleiv. 

Dypp laven i røra og videre i den varme oljen. 

Stek til det ser lyst gyllent ut og legg over på kjøkkenpapir. 

Husk å fritere kun små mengder av gangen, dette går fort! Hvis det går litt tid til du skal servere kan du holde dem varme i et varmeskap el. i stekeovnen på svak varme en liten stund.