Lussekatter på bål | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Lussekatter på bål

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter

Hva vil du lage?: Kaker og brød og Desserter

Tilberedning: Bålmat og Bake

Sankeråvare

Stikkord

lussekatter bål boller kaker

Om oppskriften

Denne oppskriften har vi hentet fra Turmat fra hele verden på turmat.no og tilpasset litt med noen sankede ingredienser.

Lussekatter er gule boller som mange spiser på Luciadagen 13. desember. De er faktisk mulig å lage på bålet!

Ta utgangspunkt i en oppskrift på tradisjonelle pinnebrød, og tilsett gurkemeie (eller safran) for å få gulfargen på lussekattene. Når du skal steke lussekattene på bålet er det enklest å surre en lang pølse rundt en spikket pinne. Men du kan også lage en s-formet pølse som du trer på pinnen, hvis du ønsker en «vanlig» lussekatt.

Vanligvis brukes rosiner til lussekatter, og det er godt, men man kan jo også prøve litt tørkede bær, om man har? Vi har foreslått blåbær eller tranebær, men her kan man prøve seg fram!

Sankeråvare

Hvitsteinkløver - Melilotus albus

Blåbær - Vaccinium myrtillus

Tranebær - Oxycoccus spp.

Ingrediens

Oppskriften gir ca. 12 lussekatter

  • 6 dl hvetemel
  • 1 dl sukker (eller honning)
  • 1 ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ss gurkemeie (eller ca. 1 gram safran (10-15 tråder)) 
  • 1 dl olje, smeltet smør eller flytende melange
  • 2 dl vann

  • Rosiner eller tørkede bær til å stikke inni lussekattene
  • Hvitsteinkløver som krydder

Fremgangsmåte

Lag først deigen hjemme:

1

Bland sammen alt det tørre og tilsett så det flytende. Tilpass mengden mel dersom deigen er litt bløt eller klissete.

Så kommer det morsomme – lage lussekatter på bål!

1

Start med en klump deig og rull den til tynn pølse.

2

Surr deigpølsa rundt og rundt en spikket pinne, på samme måte som du lager vanlig pinnebrød.

3

Nå kan du steke lussekatten din over varmen på bålet. Unngå direkte flammer, så slipper du å svi den. Det er viktig at du dreier pinnen rundt slik at den blir jevnt stekt og ikke svidd.

4

Når hele lussekatten har fått en fin gyldenbrun farge med glimt av gult, er den ferdig.

5

Stikk inn noen rosiner før du spiser lussekatten din.

Tips: 

  • Hvis du stikker inn rosiner/bær før steking, blir de fort brent. Derfor kan det være lurt å vente med å stikke inn rosinene/bærene til etter steking.
  • Server gjerne med løvetannkakao!