Sankeråvare: Nyttevekster
Hva vil du lage?: Småretter, Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Steke og Bake
Oppskrift på maurengs og reinlavkrønsj, servert med is.
Av Magnus Slagsvold Støre og de andre kokkene fra Svinepels. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2017.
Reinlav - Cladina
Til maurengs:
Plukk maur ved å legge blader og pinner på en travel maurtue. Når disse blir dekket av maur, ha de over en pose eller boks, sett lokket raskt på og fortsett øvelsen til du har nok maur. Legg boksen deretter i fryseren. Mauren vil gå i ”hi”, og aldri våkne igjen. Dette er en skånsom måte å avlive insekter på. Når mauren er frossen ta opp boksen og plukk rent for kvist og kvast.
2 eggehviter
1 dl sukker
1ss sukker
1ss kokende vann
Reinlav til krønsj.
Maurengs:
Pisk sukkeret stivt i en kjøkkenmaskin med bollevisp. Ha i sukkeret, litt av gangen og fortsett til marengsen er helt stiv. Lag små klatter av marengsen på et bakepapir og stek i ovnen på 100 grader til de slipper papiret. Bland sukker og kokende vann, og pensle over de varme marengsen. Strø over maur og la avkjøle. Server med et smil og et åpent hjerte.
Reinlavkrønsj:
Kok opp sukkerlake med like deler sukker og vann. Infuser med nyttevekster som egner seg i søt drakt. Blomster, bær og urter som har søtlige smak. Rens reinlav for kvist og kvast, og la ligge og trekke i sukkerlaken noen timer. Dehydrer til tørre.