Melkesyregjæring | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Melkesyregjæring

Sankeråvare: Sopp og Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater, Krydder og tilbehør og Hovedretter

Tilberedning: Sylte, Konservere og Fermentere

Stikkord

Fermentering Konservering Sylting Lagring Grunnoppskrift

Om oppskriften

Grunnoppskrift på melkesyregjæring av grønnsaker og ville vekster.

Av Rita Amundsen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2017.

Ingrediens

Fremgangsmåte

Kutt opp vekstene i små biter og legg i en stor bolle og bland i salt og krydder. Bruk rundt 1 spiseskje salt per kilo vekster.

Press/stamp grønnsakene slik at det kommer ut væske. Salten hjelper til å få væske ut av grønnsakene, og her skapes et miljø hvor grønnsakene kan fermentere slik at de ikke råtner.

Blande alt godt og pakke inn i glass/krukke litt og litt slik at alt blir pakket godt sammen og mer væske kommer ut.

Fyll glasset slik at det er 80% fullt.

Legg et stort blad over innholdet som ett lokk og sett et mindre glass som passer inn i det store glasset oppå bladet. Det lille glasset brukes som tyngde for å holde grønnsakene i væsken. Du kan ha  vann elle noe tungt oppi glasset for å gjøre det til en vekt.

Legg glasset på en dyp tallerken slik at væske som eventuelt renner over ikke spres utover bordet.

Fortsett med å presse ned det øverste glasset daglig slik at grønnsakene er godt dekket med væske. Hvis det er for tørt kan man koke opp saltvann og helle dette oppi etter væsken har blitt avkjølt.

La glasset stå i romtemperatur i ca 10-14 dager.

Noen ganger kan det komme skum eller et hvitt lag på toppen av glasset. Dette er helt ufarlig, noe som skjer på yten av glasset som er i kontakt med luft. Dette kan fjernes.

Smak på produktet og om du syns det smaker godt så kan du sette lokk på glasset og flytte det kjølig. Pass på at grønnsakene er under væske.

 

Dette er en mulig metode, du kan også velge å pakke alt tett i glass og lukke lokket på glasset (hoppe over punkt 4-7), men da må du jevnlig «lufte» produktet ved å vri forsiktig på lokket slik at overskuddstrykket kommer ut.

Hvis du ikke skal spise dette fortløpende er det lurt å flytte over grønnsakene i mindre glass. Pakk godt ned i små glass og skru igjen lokket. Har prosessen gått riktig, har innholdet nå fått en frisk syrlig smak, og med god hygiene har produktet lang holdbarhet.

Væsken kan brukes som startkultur til andre fermenteringsprosjekter.