Nanbrød med rimsopp og yoghurt | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Nanbrød med rimsopp og yoghurt

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Sauser

Tilberedning: Steke, Grille og Bålmat

Sankeråvare

Stikkord

Lunsj Primus Bålmat Niste Matpakke Turmat Wrap

Om oppskriften

Vi er altfor lite flinke til å lage mat når vi er ute på tur. Det krever minimalt med planlegging og bare litt utstyr. I perioden du kan lage bål, trenger du en fyrstikk og en wokpanne du kjøper billig på en asiabutikk. Lag bål, lag grop i bålet, sett wokpannen rett oppi. Så kan du ønske deg en gassbrenner til jul eller bursdag og være enda mer beredt. Allemannsretten er helt fantastisk, du kan ta deg massivt til rette, bruk den! 

Rimsopp er en sikker vinner i slike wokpanner. Den leverer stort sett i alle år, ofte i store mengder. Kommer tidlig, samtidig med steinsopp, midten av august. Rimsopp er en mild og god allrounder for mange soppretter. Den har god tyggemotstand, litt knasende. Kanskje noe kort smak og litt metallisk, slik som sjampinjong på boks. 

Om du vil jazze opp litt, er dette oppskriften for deg.

Oppskriften er hentet fra boken SpiSopp av Tommy Østhagen og Pål Karlsen.

Sankeråvare

Rimsopp - Cortinarius caperatus

Ingrediens

En halv kilo rimsopp

Smør

Vårløk.

Hvitløk, salt, pepper.

Fet gresk yoghurt / yoghurtdressing.

Lompe, lefse eller polarbrød ( eller annen type flate, myke brød).

Fremgangsmåte

Rens en halv kilo rimsopp. Stek i smør i wokpanna på høy varme. Legg i en bunt vårløk kuttet i fyrstikklange biter. Hvitløk, salt, pepper. Keep it simple. Du kan varme brødet ved å legge det over stekepannen som et lokk mot slutten av steketiden, men pass på at det ikke kommer for mye damp som gjør det bløtt.

Dette bruker du fem minutter på. Legg på brødet, ha på en generøs mengde yoghurtdressing eller rett og slett litt tykk og fet gresk youghurt. Brett og rull sammen,. Dette er en ypperlig utendørs rett til énprimus-kjøkkenet der brødet fungerer som tallerken.

Du kan bruke lompe, lefse eller polarbrød. Tortilla, chapati og pita duger også – alle typer flate, myke brød. Men det fine med brødtypene fra innvandrerbutikkene er ofte størrelsen. Nan, lavas og yufka har stor flate som gjør det lettere å lage en hendig rull som både kan spises mens fyllet er varmt – eller forbedre til lunsj senere.