Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Sylte, Konservere og Fermentere
Av Inger-Lise Østmoe. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2005.
Løvetann - Taraxacum
Ca 1/2 kilo løvetannknopper og/eller blomster i tidlig stadium.
1/2 liter hvitvinseddik
2-3 ss grovt salt
Plukk ca 1/2 kilo løvetannknopper og/eller blomster i tidlig stadium, fjern helst korgdekket rundt hver eneste en. Skyll i rennende vann og la renne godt av etterpå.
Kok opp 1/2 liter hvitvinseddik og 2-3 ss grovt salt. Ha i knopper og blomster og kok i 5 minutter. Hell alt over i et dørslag og press forsiktig ut vannet.
Legg deretter blomstermassen utover på et rent fat et par timer for å tørke. Legger du et rent håndkle over og under absorberes vannet enda raskere.
Ha blomsterkassen over I et rent glass og hell over god olivenolje til det dekker skikkelig (kaldpresset norsk rapsolje er også godt). Klem alt godt ned i oljen med en gaffel for å presse ut luft, og ha på mer olje hvis nødvendig.
Serveres som tiltugg/garnityr til var og kald mat.