Nedlagt sopp à la Verona | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Nedlagt sopp à la Verona

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Vinter og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Sylte, Konservere og Konfitere

Sankeråvare

Stikkord

Lagring Konservere Sylte

Om oppskriften

Denne oppskriften har jeg fått fra Renata Baruzzi i Verona. Dette er en svært vanlig måte å legge ned sopp på i Italia, og man legger sin sjel i å få et vakkert resultat. Derfor må soppen være av førsteklasses kvalitet, og bare små unge, feilfrie eksemplarer brukes. Dette skal nemlig være en nytelse både for øyet og ganen.

De av dere som ikke liker hvitløk, anbefales ikke å prøve denne oppskriften, for hvitløk og olje er en viktig bestanddel.

 

Av Else R. Wiborg. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2009.

Sankeråvare

Steinsopp - Boletus edulis

Kremler - Russula

Risker - Lactarius

Ingrediens

ca. 600 g små, pene sopp (jeg har eksperimentert med flere arter og funnet ut at de fleste gode matsopper egner seg utmerket) 

1/2 l vann 

1/2 l  vineddik 

3 ss salt 

10 pepperkorn 

laurbærblader

olje

ca. 1 hel hvitløk

Fremgangsmåte

Soppen renses godt, vaskes bare hvis nødvendig. Del soppen på langs med kniv. De aller minste eksemplarene, får være hele.

Kok en lake av eddik, vann, salt og 2-3 laurbærblader. Når laken koker, has den klargjorte soppen oppi, og får trekke i 6-7 minutter. Ta soppen opp av laken med hullsleiv, og legg den på et håndkle som brettes sammen. La soppen ligge i håndkleet 8-10 timer eller natten over.

Skrell hvitløksbåtene, og skjær dem i tynne skiver. Sopp, hvitløk og olje skal nå legges lagvis på et glass med tett lokk. Press soppen godt sammen så det ikke kommer luft mellom lagene. Fyll glasset helt, olje øverst. Stikk et laurbærblad eller to ned langs siden på glasset til pynt.