Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Konservere og Koke
NEDLAGTE LØVETANNKNOPPER OG -BLOMSTER
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Løvetann - Taraxacum
Ca. 0,5 kg løvetannknopper og blomster i tidlig stadium
5 dl hvitvinseddik
To glass hvitvin
2-2,5 ss grovt salt
Sank ca. 0,5 kg løvetannknopper og blomster i tidlig stadium, fjern hamsen hvis du vil, men det er ikke nødvendig. Skyll dem i rennende vann og la renne godt av seg. Kok opp 5 dl hvitvinseddik sammen med to glass hvitvin og 2-2,5 ss grovt salt. Ha i knopper og blomster og la koke i 5 minutter. Ta blomstene opp av vannet og la renne godt av seg i dørslag, press lett uten å klemme i stykker blomstene, hell dem så utover på et rent fat for å lufttørkes en stund. Ha alt over i ren krukke og hell over god olivenolje til det dekker skikkelig.
Klem knopper og blomster ned i oljen med en gaffel for presse ut luft, og ha på mer olje hvis nødvendig.
Brukes til stekt fisk og kjøtt, i salater osv. Holder seg godt i kjøleskap så lenge oljen dekker.