Sankeråvare: Tang og tare og Sopp
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter, Krydder og tilbehør og Drikke
Tilberedning: Koke
Dashi er en kraft som brukes mye i japansk matlaging. Den lages normalt med shiitake, som er en sopp, og kombu, som er en form for sukkertare. Du kan få tak i disse to ingrediensene i butikken, eller du kan bruke ingredienser du har sanket selv. Du kan lage en god dashi av tørket sukkertang og tørket steinsopp. Dashi lager seg nesten selv og det er en fin base til varm turmat som buljong, suppe og nudler. Disse rettene er lette å lage i felt, hvis du har med deg varm dashi på termos.
Av Zoe Christiansen.
Sukkertare - Saccharina latissima
Steinsopp - Boletus Edulis
1 l vann
2 stk tørket sukkertare, litt større enn hånden din.
3,5 dl tørket steinsopp, eller annen smaksrik sopp du har liggende.
Ha taren og vannet opp i en kjele. La det stå på benken over natten eller mens du er på jobb. Etter rundt åtte timer varmer du opp vannet, slik at det når kokepunktet. Fisk ut tarebitene, hell soppen oppi gryten. La soppen og vannet stå og syde i cirka ett minutt før du tar gryten av kokeplaten. La soppen stå og godgjøre seg i det varme vannet i fem minutter til, før du siler av kraften. Smak til med salt og pepper. Dashien er nå klar til bruk, eller kan fryses.
Dette gir en klar og smaksrik kraft med en vakker farge. Den lager ikke så mye søl og rot på kjøkkenet som mer omfattende kraftkoking med ben og avskjær gjør. Jeg ble rett og slett litt betatt av hvor enkelt og lite tidkrevende dette var, spesielt gitt resultatet.
Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å variere smaksprofilen, for eksempel ved å ha oppi et par lett støtte pepperkorn, et laurbær, noen persillestilker, en gulrot og en selleristang i skiver. Variasjonsmulighetene er uendelige.