Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Supper og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Oppskriften er hentet fra Anne Mæhlum sin inspirasjonsblogg viltgodt.no. Fotograf: Anne Mæhlum.
Grå jordmusserong - Tricholoma terreum
12 dl kylling eller svinekraft*
20 g tørket sopp, her grå jordmusserong
Ca 25 g ingefær
3 ss soyasaus
2 ss fiskesaus
2 fedd hvitløk
0,5 ts chiliflakes
1 sitrongress, valgfritt
Topping:
4 egg
200 g tørre nudler
2 vårløk
1 pk brokkolini
Ristede sesamfrø
strimlet noriark, valgfritt
*enkel kyllingkraft:
1 kyllingskrog
2 løk
4 gulrøtter
2 persillerot
2 fedd hvitløk
10 pepperkorn
2,2 liter vann
Legg tørket sopp i lunket vann i minimum 30 minutter, jeg brukte grå jordmusserong men her kan du bruke det du har. Klem av vannet forsiktig og legg soppen i suppa når ferdig oppbløtt. Hvis du ikke har tørket sopp hjemme så kan du bruke tørket eller fersk shiitake fra butikken.
Varm opp kraft og tilsett tynne skiver ingefær og hvitløk, soyasaus, fiskesaus og 1 stilk sitrongress. Du kan bruke kyllingkraft eller svinekraft, eller en blanding av begge. La suppa koke på lav varme i ca 30 minutter, tilsett den oppbløtte soppen etter 15 minutter og brokkolini de siste 4-5 minuttene. Kok smilende egg, ca 4-5 minutter avhengig av størrelse. Legg ferdig kokte nudler i skålen, hell over suppa og del egg og legg på topp med sesam og vårløkdryss. Har du strimlet kylling eller svinekjøtt så er det godt i suppa, det samme er strimlet noriark.
*Her er oppskriften på en enkel kyllingkraft:
1 kyllingskrog, 2 løk, 4 gulrøtter, 2 persillerot, 2 fedd hvitløk, 10 pepperkorn, 2,2 liter vann. Del skrog og grønnsaker i biter og gi et oppkok før kraften trekker i rundt 5 timer. Skum kraften med jevne mellomrom; fjern det grå grumsete proteinet på overflaten med en skje. Reduser kraften; sil kraften med en fin sil og la den koke inn til litt over halvparten. Skum underveis.