Nypesyltetøy | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Nypesyltetøy

Sankeråvare: Bær og frukt

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Syltetøy Puré Konservering Søtt Pålegg

Om oppskriften

Flere har vel minner om bestemors nypesyltetøy eller lillesøsters nypepurè i babygrøten. En tradisjonell og, for mange i dag, lite anvendt delikatesse som sprer glede i ganen og gode minner for mange av oss.

Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2008.

Sankeråvare

Nype - Rosa

Ingrediens

500 g rensede nyper

2 ss vann

300-400 g sukker

1/2 ts sitronsyre eller vinsyre

Om ønskelig kan du tilsette ca 1 dl vann i tillegg, men det er en smakssak. Syltetøyet blir da mindre ”deilig klissete” og pureen noe tynnere.

Fremgangsmåte

Kok opp bærene og vannet på middels varme. Ta av platen og rør inn sukkeret til det er oppløst. Sett tilbake på platen og kok videre i 5-10 min. over svak varme – alt ettersom hvor mye du ønsker av hele bær i syltetøyet. Rør av og til.

Ta av plata og tilsett sitronsyren. Fyll opp på rene varme glass og sett kaldt. Syltetøyet spises som annet syltetøy på det man liker. Vår favoritt er på vafler med rømme.

Ønsker du puré kjører du massen i blender eller med stavmikser til ønsket konsistens er oppnådd.

Et lekkert og feststemt alternativ til puré er å dampe nypene myke og fryse dem ned flatpakket. Når du skal bruke dem, blender du dem med sukker rett før de er halvtinte. Du vil da få en luftigere puré som bør nytes nyblendet. Et par korker sitrus- eller multelikør gjør seg godt oppi. Deilig til sjokolade-/krydderkake med en kremklatt eller oppisket créme fraiche.