Sankeråvare: Sopp, Nyttevekster og Bær og frukt
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar og Kaker og brød
Tilberedning: Bake
Av Sofie Railo. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2008.
Blåbær - Vaccinium myrtillus
Tranebær - Vaccinium subg. Oxycoccus
Hasselnøtter - Corylus avellana
Brennesle - Urtica dioica
Bekkekarse - Cardamine amara
Bjørk - Betula
Karve - Carum carvi
Traktkantarell - Craterellus tubaeformis
Granskudd - Picea abies
Einebær - Juniperus communis
1 kg jyttemel
ca 400 g havregryn
200 g tørkede bær; som blåbær eller tranebær
ca 400 g frø, kjerner og nøtter; som solsikke, gresskar, linfrø, sesamfrø, hasselnøtter, valnøtter, etc.
1 ss salt
1 ss sukker, gjerne råsukker
2 ss brød
krydder; som tørket brennesle, bjørk,bekkekarse, karve eller traktkantarell
3 pakker tørrgjær
2 ss pofiber utrørt i 3 dl vann (la svelle i ca 10 min)
4 dl olje, f.eks. granskudd- eller einebærolje
ca 1 liter lunket vann, evt. bytt ut noe av vannet med melk eller kefir
Bland alt det tørre og tilsett pofiberblandingen. Tilsett olje og vann til fast konsistens. Deigen blir ganske klissete. Hell rett i 3 store forhåndssmurte brødformer og la heve i ca 30 min. Settes inn i kald ovn som varmes til 200 °C. Stekes i omtrent 75 min.
Dette brødet er for glutenallergikere. Hvis du vil lage vanlig brød bytter du ut jyttemelet med ca 1,3 kg vanlig mel, reduserer gjærmengden til 1,5 pakke og kutter ut pofiberblandingen. Må etterheves til dobbel størrelse før den helles i brødformene, og heves på nytt i ca 20 min. Settes i forvarmet ovn på 200 °C. Til vanlige brød trenger du flere brødformer fordi glutenholdige brød hever mer.