Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Steke og Rawfood
Omelett med stjernemelde og meldestokk, servert med hummus.
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2019.
Meldestokk - Chenopodium album
Stjernemelde - Hablitzia
Ryllik - Achillea millefolium
Til omelett med stjernemelde og meldestokk:
6 egg
En god neve stjernemelde
En god neve meldestokk
Løk og hvitløk
Salt
Pepper
Smør
Til hummus med ryllik:
En neve ryllikblader
2 dl nøytral olje som for eksempel solsikkeolje
En boks kikerter
Salt
Sitron
Omelett med stjernemelde og meldestokk:
Skyll meldestokk og stjernemelde. Hakk løk og hvitløk. Pisk opp egg og smak til med salt og pepper. Ha smør i pannen. Ikke bruk for høy varme. Surr løk og hvitløk til det blir blankt. Hell eggerøren i pannen og ha stjernemelde og meldestokk på toppen. La det stå til eggestanden har stivnet.
Server omeletten sammen med hummus og en grønn salat.
Hummus med ryllik:
Skyll ryllikbladene. Kjør dem i en salatslynge eller la dem ligge på et kjøkkenhåndkle til de ikke er fuktige lenger. Lag ryllikolje ved å legge ryllik i olje. Varm oljen til 70 grader og hold blandingen der i rundt syv minutter. La oljeblandingen kjøle seg ned til romtemperatur. Den kan oppbevares i kjøleskapet dersom du ikke bruker alt.
Kjør en boks med kikerter i en blender sammen med ryllikolje til blandingen blir glatt og myk. Smak til med sitron og salt.