Sankeråvare: Tang og tare
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød
Tilberedning: Bake
Pai med tang, spinat, fetaost og tomat.
Av Zoe Christiansen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2013.
Vingetang - Alaria esculenta
Sukkertang - Saccharina latissima
1 porsjon butterdeig
300 g spinat
100 g persille
30 g tørr vingetang eller sukkertang
4 små tomater
3 fedd hvitløk
100 g fetaost
50 g parmesan
1 egg
2 ss seterrømme
Havsalt og nykvernet pepper
Legg en pakke med frosset butterdeig til tining, eller lag din egen om du foretrekker det. Imens deigen tiner legger du vingetang i bløt i 10-15 minutter. Skyll spinaten og rens den. Legg spinaten i kokende vann og slå av varmen. La stå i 5 minutter. Hell fra vannet og hakk spinaten grovt. Skyll også persillen og ta bort stilken og hakk den fint. Sett til side.
Klem vannet fra tangen og legg den i kokende vann.
Kok på lav varme i 10-15 minutter. Hell vannet av og legg tangen på et kjøkkenhåndkle og klapp den tørr. Hakk tangen i mindre stykker. Sett til side.
Skjær tomatene og fetaosten i små firkanter og riv parmesanen grovt. Pisk egg og rømme sammen med salt i en skål. Bland i hakket persille, spinat, tang og hvitløk. Sett ovnen til 220 °C.
Skjær butterdeigplatene i to og fold sidene sammen så de danner en kant på ca 2 cm. Man kan klemme hjørnene sammen så kanten holdes oppe. Sett de firkantede formene på en smurt bakeplate. Fyll grønnsakene i midten av de firkantete skålene. Trykk ned fetaost og tomat i grønnsaksmassen og dryss med revet parmesan. Avslutt eventuelt med en liten kvist timian.
Sett platen i ovnen og bak i ca. 10 minutter til deigen er gylden.