Piroger med risker | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Piroger med risker

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød

Tilberedning: Bake

Sankeråvare

Stikkord

Polsk Østeuropeisk Smårett Matpakke Lunsj

Om oppskriften

Oppskriften er hentet fra kompendiet «Bruk av skarpe risker»,  laget av Miraculix,  Sør-Varanger sopp- og nyttevekstforening med støtte fra Finnmarkeiendommens Grønne midler.

Sankeråvare

Rødbrun pepperriske - Lactarius rufus

Hulriske - Lactarius trivialis

Skjeggriske - Lactarius torminosus

Kokosriske - Lactarius glyciosmus

Ingrediens

Deig:

2 dl rugmel

1 ts salt

1 dl vann

3/4 dl hvetemel

Fyll:

Ca 2 dl utvannede risker

1-1,5 sjalottløk

1 ss smør

2 ss hvetemel

2 dl kraft av sopp og vann eller melk

Salt og pepper

1 dl finhakket persille

1 dl revet ost

Fremgangsmåte

Bland Rugmel, salt og vann i en bolle. Tilsett hvetemel og elt deigen til den kjennes fast. Form deigen til en lengde og del den i åtte biter. Form bitene til boller og klem dem flate. Dekk dem med et håndkle mens du lager fyllet. 

Del opp soppen i biter, skrell go finhakk løken. Fres løk og sopp til løken er myk, rør inn melet og rør godt. Spe med soppkraft og vann/melk. Smak til med salt og pepper. Bland inn persille. 

Utbaking: Kjevle ut bollene til ovale emner, ca 10 cm lange. Fordel fyllet i midten og brett inn deigkantene, vri dem med fingertuppene. 

Legg pirogene på stekebrett dekket med bakepapir. Dryss osten over fyllet. 

Steking: Stek pirogene på midterste rille ved 250 grader i ca 10 min.