Sankeråvare: Sopp
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød
Tilberedning: Bake
Oppskriften er hentet fra kompendiet «Bruk av skarpe risker», laget av Miraculix, Sør-Varanger sopp- og nyttevekstforening med støtte fra Finnmarkeiendommens Grønne midler.
Rødbrun pepperriske - Lactarius rufus
Hulriske - Lactarius trivialis
Skjeggriske - Lactarius torminosus
Kokosriske - Lactarius glyciosmus
Deig:
2 dl rugmel
1 ts salt
1 dl vann
3/4 dl hvetemel
Fyll:
Ca 2 dl utvannede risker
1-1,5 sjalottløk
1 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl kraft av sopp og vann eller melk
Salt og pepper
1 dl finhakket persille
1 dl revet ost
Bland Rugmel, salt og vann i en bolle. Tilsett hvetemel og elt deigen til den kjennes fast. Form deigen til en lengde og del den i åtte biter. Form bitene til boller og klem dem flate. Dekk dem med et håndkle mens du lager fyllet.
Del opp soppen i biter, skrell go finhakk løken. Fres løk og sopp til løken er myk, rør inn melet og rør godt. Spe med soppkraft og vann/melk. Smak til med salt og pepper. Bland inn persille.
Utbaking: Kjevle ut bollene til ovale emner, ca 10 cm lange. Fordel fyllet i midten og brett inn deigkantene, vri dem med fingertuppene.
Legg pirogene på stekebrett dekket med bakepapir. Dryss osten over fyllet.
Steking: Stek pirogene på midterste rille ved 250 grader i ca 10 min.