Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar og Kaker og brød
Tilberedning: Steke og Bake
Oppskriften gir ca 24 flatbrødleiver. Den er hentet fra boka Fra Naturens Spisskammer. Foto : Studio Dreyer Hensley.
Karve - Carum carvi
400 g kokte poteter (gjerne rester med skall på)
1 ts salt
2 dl vann
200 g byggmel
200 g siktet speltmel
2 ss karvefrø
2 ss anisfrø
Ev litt flaksalt
Byggmel og grovt speltmel til utkjevling
Mos poteter og salt godt sammen med halvparten av vannet til en glatt, litt seig mos. Ha i mel og resten av vannet. Arbeid godt sammen.
La deigen hvilke i min. 1 time i kjøleskapet.
Ha deigen på bakebord og del den i 24 emner. Rull emnene ut i grovt speltmel og kna inn en klype krydderblanding i hvert emne.
Kjevle ut emnene til leiver på størrelse med en frokosttallerken. Pass alltid på at det er litt mer under leiven.
Dryss på litt mer krydderblanding og kjevle den ned i flatbrødet før du løfter leiven over på stekebrett dekket med bakepapir.
Sett brettet inn i ovnen og stek leiven ved 250 grader i ca 5 minutter til den så vidt begynner å få farge i kantene.
Løft papir og flatbrød ut og legg på et nytt bakepapir med utkjevlet flatbrødleiv. Avkjøl leivene på rist.
Tips: Her kan du bruke andre ville vekster fra naturen som krydder og smakstilsetning, f.eks. bergmynte, einer, granskuddnåler, bjørkeskudd, tørkede tyttebær, vill-løk, strandløk og ramsløk.