Purre, purremajones, engkarse og kusymre | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Purre, purremajones, engkarse og kusymre

placeholderbilde

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår

Hva vil du lage?: Vegetar og Småretter

Tilberedning: Steke

Sankeråvare

Stikkord

Blomster Majones Marinering Tilbehør Forrett Friskt

Om oppskriften

Av Halaigh Whelan-McManus og Gaute Vindegg. Hentet fra artikkel om nytteveksttreffet i Ålesund 2019. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2019.

Sankeråvare

Engkarse - Cardamine pratensis

Kusymre - Primula vulgaris

Ingrediens

Purreløk
Du trenger én purre til 2-3 porsjoner som forrett eller til 1 porsjon som en hovedrett.

Egg
Du bruker 2 egg til 5 dl olje.

Olje
Du bruker 5 dl olje til to egg.

Eddik

Salt

Sennep

Sitron

Engkarse
Du trenger nok til å dekke purren med et godt lag blomster.

Kusymre
Du trenger nok til å dekke purren med et godt lag blomster.

 

Fremgangsmåte

Purreolje og kokt purre:

Del purren i to der hvor det grønne går over i hvitt.

Ta den hvite delen av purren, del den nedover langs midten. Kok purren i saltet vann til den er myk. Kjenn etter underveis. Ta ut og avkjøl i kaldt vann. Når purren er avkjølt tar du den ut av vannet og klemmer forsiktig for å få ut så mye vann du klarer. Vær forsiktig så den ikke blir mos. Den skal være ferdig kokt men.

Skjær den grønne toppen av purren i medium små biter og skyll godt. Kjør til olje på samme metode som du brukte på ramsløkoljen. Du trenger 5 dl olje til en porsjon majones. For å få nok olje bør du lage 6-7 dl eller en liter. Det er fordi at du aldri får silt av all olje. Sett oljen til side etter at du har silt den av.

 

Purremajones:

Mål opp 5 dl purreolje

Ha 2 egg, rundt en ts sennep og litt salt i en blender.

Start blenderen og hell i oljen i rolig tempo. Majonesen tykner til etter hvert som man blander inn olje. Hvis den blir veldig tykk har man i litt vann. Akkurat som oljen må du sette til vann litt etter litt.

Blandingen i blenderen skal ha en konsistens som majones. Den skal være fast, men ikke alt for fast.

Når oljen er kjørt inn smaker man til med sitron, eddik og eventuelt mer salt. Den skal ha tydelig frisk smak av purre.

Husk at majonesen kan man ikke er forsiktig. Om det skjer kan du ta den skilte massen ut av blenderen. Start på nytt med 1 egg i blenderen og spe egget sakte ut med den skilte massen til det er en jevn masse.

 

Slik anretter du tallerkenen

Rens blomstene.

Du kan også bruke de minste bladene på engsyren, men de kan ha en ganske skarp smak. Du kan godt bruke andre aromatiske blomster, slik som russekål, ramsløk og bekkekarse.

Del den kokte purren i biter på 3-4 cm. Bruk både de halvpartene som er helt hvite og de som har litt grønnfarge.

Mariner purrebitene i olje, salt og sitron rett før servering.

Lag porsjonstallerkner med en generøs mengde purremajones på bunnen av en tallerken og spre majonesen utover. Legg bitene av den kokte purren oppå majonesen. Pynt med masse blomster til sist.