Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Småretter og Salater
Råmarinerte kråkeboller – med eplesider vinaigrette med kløverblomster og gressløkblomster
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2018
Kløverblomster - Trifolium
Gressløkblomster - Allium schoenoprasum
Til 12 porsjoner som forrett eller 6 porsjoner som hovedrett
24 kråkeboller
8-10 ts eplesidereddikk
6-8 ts smaksnøytral olje, som for eksempel raps eller solsikke
Salt
1-2 never kløverblomster
1 god neve gressløkblomster
Rensk kråkebollene først. Sett frem en talerken som du kan legge gonadene på, når du fjerner fjerner dem fra kråkebolleskallet. Hold kråkebollen med munnen opp. Skjær kråkebollen i to med en kniv. Hold nebbet unna mens du forsiktig fisker ut det oransje kjøttet uten at de går i stykker. Det er fem gonader, som er navnet på oransje bitene, i hver kråkebolle. Legg dem på tallerkenen.
Plukk blomstene fra blomsterstanden på kløverblomstene og gressløkblomstene. Legg de på en asjett.
Rør sammen eplesidereddik, olje og salt.
Denne retten kan serveres på flere måter. Som munnfuller i en skje eller som en litt større forrett i en egnet bolle eller tallerken.
Legg en eller flere gonader i hver skje. Drypp vinaigretten over gonadene. Legg noen kløverblomster og noen gressløkblomster på toppen.