Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Lekker pasta – knallgrønn av ramsløk. Og så smaker den så godt! Denne oppskriften og fremgangsmåten lærte jeg på et kurs i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening for noen år siden. Hvis du synes det er i overkant jålete å bruke bare eggeplommer kan du godt bruke hele egg isteden. Da kan du bruke 4–5 egg.
Oppskrift av Anne Elisabeth Scheen. Hentet fra bloggen Plukk og bruk – om plukking og bruk av spiselige planter og sopp.
Ramsløk - Allium ursinum
60–70 g frisk ramsløk
10 eggeplommer
ca 280 g mel (has i litt etter litt)
1 ss olivenolje
5-10 g salt
Ha ramsløken sammen med eggeplommene, olje og salt i en foodprosessor og kjør sammen. Ha i melet litt etter litt. Når deigen «samler» seg til en klump, må du ha i mere mel. Kjør det videre mens du stadig har i mere mel, helt til det smuldrer og konsistensen er som couscous.
Ha deigen over på benken, samle den og kna den sammen til en deig. Del deigen i 3 eller 4. Begynn med en av deigdelene. Klem den flat med hånden. Still pastamaskinen på det tykkeste hakket og kjør deigen gjennom. Brett deigen dobbel og kjør gjennom en gang til. Gjenta dette to–tre ganger til deigen er smidig. Fortsett å kjøre deigen gjennom maskinen, men still et hakk tynnere for hver gang. Hvis du lager tagliatelle (båndspaghetti), kan du slutte når du er på hakk 6 eller 7, avhengig av hvor tynn du vil ha den. Strø litt semulegryn på benken og legg remsen flatt ut på semulegryn mens du gjør det samme med resten av deigen. Kjør remsene til tagliatelle eller smalere spagetti. Jeg henger de, til tørk på en kleshenger frem til de skal koke.
Kok spagettien i rikelig med saltet vann et par minutter til ferdig kokt (smak). Jeg pleier å servere den til stekt laks, brokkoli, blomkål og fløtesaus.