Ravioli med silkemusserongfyll og rødskrubbstilker | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Ravioli med silkemusserongfyll og rødskrubbstilker

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Hovedretter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Italiensk Ravioli Dumplings Kraft

Om oppskriften

Sopp og pasta går alltid bra sammen, og hjemmelaget ravioli er noe du godt kan lære deg.  Å lage pasta er som å begynne å bake brød, litt styr de første gangene, men etter en stund er det umulig å vende tilbake til det ferdigkjøpte alternativet. Innholdet kan du variere i det uendelige, sammen med sausen rundt og tilbehøret. Et kinderegg av muligheter!

Vi ville prøve silkemusserong denne gangen. Det er en meget vakker sopp som lever opp til navnet. Overflaten er silkehvit og silkeglatt. Men utfordringen er at den også kommer enda en greie fra pynte-silke-komplekset: parfymesmak i retning såpe. Det er utrolig rart når man tar en soppbit i munnen og den smaker noe helt annet enn du forventer. Som siviliserte mennesker spytter vi aldri ut, som barn ville gjort når smaken ikke stemmer. Men du må også i noen sekunder jobbe hardt med deg selv for å komme videre med opplevelsen. 

Smaken utelukket en naturell-rett. Dessuten var våre eksemplarer seige, nesten treene, særlig stilken. Vi valgte å hakke soppen og steke sammen med kyllingkjøttdeig.

Oppskriften er hentet fra boken SpiSopp av Tommy Østhagen og Pål Karlsen.

Sankeråvare

Silkemusserong - Tricholoma columbetta

Rødskrubb - Leccinum versipelle

Ingrediens

Til raviolifyll:

1 del sopp

2 deler kjøttdeig

Hakket hvitløk

Soyasaus

 

4 tykke skiver rødskrubbstilker

2 dl kyllingkraft.

Fremgangsmåte

Vi slår også et slag for kokte rødskrubbstilker her. Det er en ny og positiv oppdagelse som gir et annerledes tilbehør nå man serverer i skiver. Mørke, faste, med mengder av soppumami. Sammen med myke pastaputer med soppfyll blir dette en kompleks og samtidig helt forståelig sopprett. Du kan koke rødskrubbstilkene lenge, de forandrer seg lite når de først er nedkokt. Derfor kan du ha de klare i det varme kokevannet til raviolene er ferdige og rykende varme.

Retten blir servert i en ren kyllingbuljong der Tommy brunet kyllingbeina god i ovnen før de gikk i kraftgryta. Da får du mye mer smak og dybde på kyllingbuljongen.

 

Kjøp alltid hele, rå kyllinger, det er fleksimat. Skjær løs filetene når du har dårlig tid og bruk resten til kraft og buljong. Litt mer tid, og du kan skjære løs lårfiletene også, før du koker kraft. Og når du har en ledig ettermiddag, så skjær løs alt du kan av kjøtt, ha olje på skrog og bein og brun godt i stekeoven eller i en stor gryte på en plate. Putt alt skrapkjøttet i gryta sammen med de bruna beina og du får en vidunderlig kraft.