Rimsoppstek | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Rimsoppstek

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Hovedretter

Tilberedning: Steke og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Vegetar Tørket Soppstek

Om oppskriften

Det er umulig å begrense seg når skogen bugner av flott sopp. Du fyller opp kurver, poser, genser – og kommer skakkbært hjem med mer enn du noensinne kan spise eller plage naboene med. Den kvikke løsningen er da å tørke resten. Men derfra til å bruke den i maten igjen? Det er vi mindre flinke til, og mange av oss har skapene godt stappet med tørket årgangssopp. 

Fra artikkelen «Bruk mer tørket sopp!» av Håkon Mella. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2015.

Sankeråvare

Rimsopp - Cortinarius caperatus

Ingrediens

20g tørket rimsopp

2 laurbærblad

0,5 dl rødvin

1,5 dl vann

1 ts surdeig

1 ss olje

0,5 ts salt

1 ts tørket persillepulver

1 ts tørket sellerirotbladpulver

1 ts grønnkålpulver

30 g glutenmel

Fremgangsmåte

Den viktigste ingrediensen her i tillegg til tørket rimsopp er glutenmel. Det gjør at steken binder seg og får volum. Du finner det i helsekostforretninger (dyrt) eller innvandrerbutikker (billig) og kan være en fin ingrediens å ha i skapet framover. Surdeig kan du erstatte med buljong, og i det hele tatt skal du aldri forholde deg slavisk til en oppskrift. Tenk på hva du har og bruk det du liker!

Bløtlegg sopp i 20-30 minutter i ca 1,5 dl vann. Gi den et Hodt oppkok med laurbærblad og rødvin. Sil av, men ta vare på sjyen. Denne koker du videre og reduserer ned til 1/3. Skal brukes til rimsoppsirupen. Kast laurbærbladene. Kjør så soppen i kjøkkenmikser/stavmikser sammen med alle de andre ingrediensene, unntatt glutenmelet. Kna så denne blandingen sammen med glutenmelet. La det svelle i 10 minutter før du elter den igjen. Glutenet binder alt sammen til en elastisk deig. Denne pakker du så i plastfilm og koker i vannbad i 60 minutter. Kjøl av. 

Nå har deigen blitt fast og fått tekstur som kan minne om kjøtt. Stek skiver av «steika» i panne med litt olje, tilsett smør til slutt. Serveres med ris, kanskje?

 

 

Rimsoppsirup

Bruk sjyen fra oppkoket av rimsopp. Smak til med honning eller sukker.