Riskaker med burot | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Riskaker med burot

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød

Tilberedning: Steke og Bake

Sankeråvare

Stikkord

Kinesisk Matpakke Smårett Forrett

Om oppskriften

Riskakene zongzi blir laget til den årlige dragefestivalen i Kina. Det er mange varianter av disse riskakene, og det er vanlig å smaksette dem med burot.

Oppskrift av Kang Li. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2020.

Sankeråvare

Burot - Artemisia vulgaris

Ingrediens

1500 g burotblad

700 g rismel 

300 g glutinøs rismel

500 g sukker

Du kan øke sukkermengden til 700 g dersom du vil at kakene skal være søtere.

Dersom du ikke får tak i glutinøs rismel, eller rismel, kan du bytte ut en eller begge disse ingrediensene med siktet hvetemel.

Fremgangsmåte

Kok opp vann og la buroten forvelle i det kokende vannet i omtrent 2 minutter. Ta opp planten og skyll den godt i kaldt vann. 

Kjør planten i kjøkkenmaskin til en grønn mos og bruk en kjøkkenhåndduk eller annet klede til å vri saften ut av planten. Det er plantematerialet en skal bruke, ikke saften. Stek plantemassen i 25 min i stekepanne uten olje, før du har i litt rapsolje og steker massen videre noen minutter.

Deretter blander du bladmassen med melet og sukkeret i en kjøkkenmaskin. Form du små boller som du trykker flate. Ha gjerne litt rapsolje på hendene når du former bollene, så fester de seg ikke i huden din.

Kakene kan dampes eller stekes. Damp kakene i 30 minutter, i dampkjele.

Dersom du velger å steke dem, bruker du høy temperatur og 3 eller 4 ss rapsolje. Stek begge sider til de blir brune. Deretter har du i 130-35 gram kaldt vann, legger på lokk og lar dem ligge til vannet er fordampet.