Sankeråvare: Nyttevekster og Bær og frukt
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Salater
Tilberedning: Bake
Rødbetsalat med blåbær, reddik, gjøksyre og svartsurbærvinaigrette.
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2019.
Gjøkesyre - Oxalis acetosella
Blåbær - Vaccinium myrtillus
Svartsurbær - Aronia melanocarpa
En rødbete
En håndfull blåbær
En reddik
En håndfull gjøksyre
En håndfull svartsurbær
3 ts maksnøytral olje, som for eksempel solsikke
1 ts sitron eller eddik
Salt
Pepper
Sett på ovnen på 175 grader. Skyll rødbeten og plasser den med skallet på i en ovnssikker form. Bak rødbeten i en time til den er mør og har karamellisert seg. Den kan godt kjøle seg ned litt før du bearbeider den videre.
Skyll svartsurbærene og press saften ut av dem. Bland ut med et par teskjeer olje og en teskje sitronsaft eller eddik. Smak til med salt og pepper.
Skyll reddik, blåbær og gjøksyre. Skjær reddiken i tynne skiver.
Skjær rødbeten i båter. Legg i en skål sammen med blåbær og reddik. Bland grønnsakene med vinaigretten. Strø gjøkksyre over og server.