Rognebærsaft | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Rognebærsaft

Sankeråvare: Bær og frukt

Sesong: Vår og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar og Drikke

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Saft Drikke Søtt Lagring

Om oppskriften

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

Sankeråvare

Rognebær - Sorbus aucuparia

Ingrediens

3/4 kg rognebær fra fryseboksen

2 liter vann

600 g sukker

4-5 dråper vaniljeessens eller en liten vaniljestang

Fremgangsmåte

Det er viktig at rognebærene har vært fryst før bruk, det får frem sukkeret i den bitre frukten.

Kok bærene 15 minutter med 2/3 av vannet.

Helle massen over i silklede med bolle under og la stå natten over. Hell over resten av vannet og vri ut mest mulig væske fra bærene.

Hell saften, vaniljestangen og sukkeret i en kjele og kok en halvtime. Bruker du vaniljedråper, har du dem i til slutt (vær heller sparsom med dråpene, de kan fort gi en bitter smak).

Du kan tilsette saften av en sitron eller appelsin etter kokingen, det vil bryte noe av den bitre rognebærsmaken.

Saften kan brukes til gelé, det er bare å bruke en flaske fruktpektin og følge oppskriften på flasken.