Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Vår og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar og Drikke
Tilberedning: Konservere og Koke
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Rognebær - Sorbus aucuparia
3/4 kg rognebær fra fryseboksen
2 liter vann
600 g sukker
4-5 dråper vaniljeessens eller en liten vaniljestang
Det er viktig at rognebærene har vært fryst før bruk, det får frem sukkeret i den bitre frukten.
Kok bærene 15 minutter med 2/3 av vannet.
Helle massen over i silklede med bolle under og la stå natten over. Hell over resten av vannet og vri ut mest mulig væske fra bærene.
Hell saften, vaniljestangen og sukkeret i en kjele og kok en halvtime. Bruker du vaniljedråper, har du dem i til slutt (vær heller sparsom med dråpene, de kan fort gi en bitter smak).
Du kan tilsette saften av en sitron eller appelsin etter kokingen, det vil bryte noe av den bitre rognebærsmaken.
Saften kan brukes til gelé, det er bare å bruke en flaske fruktpektin og følge oppskriften på flasken.