Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Vår og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Anne Siris marmelade av rognebær og gulrot.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Rognebær - Sorbus aucuparia
500 g rognebær
500 g gulrøtter
Saften av to sitroner
1 ts tørket peppermynte
4 dl vann
10-12 dl sukker
Rognebærene skal helst ha fått et kyss av nattefrosten. Alternativt kan du legge dem i fryseren et par døgn.
Rens rognebærene, fjern alle små stilker og skyll bærene godt.
Riv gulrøttene grovt eller fint.
Bland rognebær, revet gulrot, sitronsaft og vann i en romslig kasserolle og kok massen over middels varme i 30 minutter.
Vei innholdet i kasserollen og tilsett 10 dl sukker pr kilo fruktmasse.
Kok videre på svak varme i ca to og en halv time til marmeladen er passer tykk. Det er viktig å røre ofte, helst hele tiden, slik at marmeladen ikke svir seg!
Den tørkede peppermynte får være med de siste minuttene. Dersom du har tilgang til frisk peppermynte, bruker du en liten neven, finhakket.
Skum marmeladen av og til med en hullsleiv. Det er en omstendelig prosess å lage denne marmeladen, men resultatet er verdt innsatsen.
Marmeladen står til gull! Nydelig til pateer, viltkjøtt, gamalost og mye annet.