Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
ROSENBLAD, DU GJØR MITT HJERTE GLAD
Anne Siris marmelade av rosenblader
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Rynkerose - Rosa rugosa
-
Til denne porsjonen trenger du 30 duftende røde roser. Røde roser med duft er vanskelige å oppdrive i dag, men vår vanlige park- og hekkrose, rynkerose, Rosa rugosa, er utmerket. Plukk av alle blomsterbladene og knip gjerne av det lille oppsvulmede hjertet nederst på kronbladet, da det kan gi en litt besk smak.
Kronblader av 30 roser
5 dl vann
500 g sukker
saften av en halv sitron
Kok vann og sukker til en tyktflytende sukkerlake. Legg rosenbladene i laken sammen med saften av en halv sitron. Kok videre til passe sirupkonsistens under stadig omrøring. Det tar litt tid, fra 45 minutter til en time, men du kan jo høre på et hyggelig radioprogram. Straks marmeladen er ferdig, øser du den opp i små, godt ren- gjorte, varme glass. Sett på personlige etiketter og gi bort et glass med varme minner om sommer til noen du setter pris på.
TIPS
Du kan lage en mer tyntflytende marmelade av nyperoser. Til 1 liter rosenblomster bruker du 1 liter vann, 1 kg sukker, 1-2 ts sitronsyre og saften av en sitron.
Fremgangsmåten er den samme som i oppskriften over, men koketiden er noe kortere: blomstene kokes i 15 minutter, siles, og saften kokes over svak varme med sukker og sitron til sukkeret er oppløst, bladene legges oppi på ny og koker i 10 minutter til. Marmeladen blir lysere, og du tar bedre vare på smaken og aromaen.
Rosenmarmelade er deilig til importerte jordbær (de norske trenger jo ingenting), til iskrem og andre desserter, for eksempel: Skjær inn 4 ss rosenmarmelade i en stor bolle vispet krem uten sukker og server til jordbær, fruktsalat, hermetisk pære, fersken osv.