Rosemarmelade | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Rosemarmelade

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Marmelade Syltetøy Søtt Dessert Blomster

Om oppskriften

ROSENBLAD, DU GJØR MITT HJERTE GLAD

Anne Siris marmelade av rosenblader

 

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

Sankeråvare

Rynkerose - Rosa rugosa

-

Ingrediens

Til denne porsjonen trenger du 30 duftende røde roser. Røde roser med duft er vanskelige å oppdrive i dag, men vår vanlige park- og hekkrose, rynkerose, Rosa rugosa, er utmerket. Plukk av alle blomsterbladene og knip gjerne av det lille oppsvulmede hjertet nederst på kronbladet, da det kan gi en litt besk smak.

Kronblader av 30 roser

5 dl vann

500 g sukker

saften av en halv sitron

Fremgangsmåte

Kok vann og sukker til en tyktflytende sukkerlake. Legg rosenbladene i laken sammen med saften av en halv sitron. Kok videre til passe sirupkonsistens under stadig omrøring. Det tar litt tid, fra 45 minutter til en time, men du kan jo høre på et hyggelig radioprogram. Straks marmeladen er ferdig, øser du den opp i små, godt ren- gjorte, varme glass. Sett på personlige etiketter og gi bort et glass med varme minner om sommer til noen du setter pris på.

 

TIPS

Du kan lage en mer tyntflytende marmelade av nyperoser. Til 1 liter rosenblomster bruker du 1 liter vann, 1 kg sukker, 1-2 ts sitronsyre og saften av en sitron.

Fremgangsmåten er den samme som i oppskriften over, men koketiden er noe kortere: blomstene kokes i 15 minutter, siles, og saften kokes over svak varme med sukker og sitron til sukkeret er oppløst, bladene legges oppi på ny og koker i 10 minutter til. Marmeladen blir lysere, og du tar bedre vare på smaken og aromaen.

Rosenmarmelade er deilig til importerte jordbær (de norske trenger jo ingenting), til iskrem og andre desserter, for eksempel: Skjær inn 4 ss rosenmarmelade i en stor bolle vispet krem uten sukker og server til jordbær, fruktsalat, hermetisk pære, fersken osv.