Rosevann | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Rosevann

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Krydder og tilbehør, Kaker og brød og Desserter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

essens rosevann

Om oppskriften

Rosevann er vann som er tilsatt eller destillert med essens fra roseblader. Det har vært brukt i hundrevis av år, særlig i Midtøsten, Sør-Asia og Nord-Afrika. Det blir brukt i både matlaging og kosmetikk/hudpleie. Det lukter og smaker mildt rose- og blomsteraktig.

I Skandinavia brukes det mest i kaker og marsipan, men man skal passe seg for å bruke for mye, for det kan fort bli for parfymert.

Av utstyr trenger du bare en liten kjele med lokk, en sil og en ren glassflaske eller sprayflaske. 

Sankeråvare

Roser - Rosa spp.

Ingrediens

  • Roseblader: Ca. 3 dl friske, velduftende og usprøytede kronblader 
  • Vann: Ca. 2,5 dl vann (det skal så vidt dekke kronbladene i kjelen) 

Fremgangsmåte

  1. Klargjør bladene: Skyll rosebladene forsiktig i kaldt vann for å fjerne støv og eventuelle småkryp.
  2. Varm opp: Ha kronbladene i en kjele og hell over vannet slik at det akkurat dekker bladene.
  3. Trekke: Varm forsiktig opp til rett under kokepunktet. Legg på lokk og la blandingen trekke på lav varme i ca. 20–30 minutter, eller til kronbladene har mistet fargen og vannet har fått farge.
  4. Sile: Sil av bladene og hell det ferdige rosevannet over på en steril flaske.
  5. Avkjøle: La vannet avkjøles helt før du setter det i kjøleskapet. 
Rosevann bør oppbevares kjølig og holder seg i ca. 5–7 dager.