Røykkremle med dillrømme og agurksalat | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Røykkremle med dillrømme og agurksalat

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Småretter, Salater, Krydder og tilbehør og Hovedretter

Tilberedning: Steke

Sankeråvare

Stikkord

Smårett Tapas Lunsj Enkelt

Om oppskriften

Når man minst venter det, så blir overraskelsen desto større. Røykkremle er en av de harde og fullstendig ubrukelige kremlene man finner altfor mange av i sesongen. Den lukter kleint: «winecork» på engelsk er den velmenende beskrivelsen, «muggen potetkjeller» er mer realistisk. Men Spisopp-plikten kalte og snart lå noen smørstekte biter klare på tallerkenen. 

Det finnes absolutt ingen referanser til røykkremle som mat. Du merker kjapt at skribentene går rundt grøten når de skal si noe om spiseligheten. Den er uspiselig fordi den lukter vondt. Kanskje til og med litt giftig. Altfor mange soppforfattere og soppforkynnere drar giftkortet opp for sikkerhets skyld, når man egentlig bare ikke vet noe særlig om soppen man snakker om. 

Lukten henger ved etter stekingen, det må vi innrømme. Men smaken tok oss fullstendig på senga. Røykkremle smakte stekt fisk! Sånn skikkelig type krispystekt sild og makrell! Det var en absolutt overraskelse, full u-sving. 

Veien til stekte røykkremler med dillrømme og agurksalat ble kort. Klassisk sommermiddag fra Kyst-Norge. Ferdig i en håndvending.

Du kan jo da spørre: Hvorfor i all verden bli glad for at en obskur kremle smaker stekt makrell? Er det ikke mye bedre å da gå for makrell når man skal ha fisk og sopp som smaker sopp når man har lyst på den smaken? Svaret er nei, eller ja takk, begge deler. For oss handler jo dette om å oppdage den smaksrikdommen som soppverdenen byr på, og der smak og utseende og konsistens samlet gir opplevelsen. Forventning om hva det skal smake. Man kan si mye om en røykkremle, men makrell likner den absolutt ikke på, og teksturen når du tygger på den er mer brødaktig enn fiskebløt. Stekt røykkremle er sopp+fisk i samme munnfull og derfor noe helt unikt som du absolutt må smake på før du dør.

Oppskriften er hentet fra boken SpiSopp av Tommy Østhagen og Pål Karlsen.

Sankeråvare

Røykkremle - Russula adusta

Ingrediens

Røykkremle

 

Dillrømme:

Rømme

Hakket dill

Salt

Sitronsaft

Sukker

Agurksalat:

Agurk

Sukker

Eddikk

Vann

Fremgangsmåte

Stek røykkremlen.

Dillrømme er å blande rømme med fersk, hakket dill, smak til med salt, sitronsaft og litt sukker. Sjekk oppskrifter på nettet for mengde, og doble den anbefalte mengden dill. Salt, pepper og litt revet sitronskall topper saken. Agurksalat er like enkelt. Husk 1-2-3-lake med sukker, eddik og vann. Ingen grunn til å skrelle agurken, både smak og næring sitter i skallet.