Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Småretter
Tilberedning: Koke
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Ryllik - Achillea millefolium
1 liter unge ryllikblader eller unge skudd så vidt med blomsterknopper
1 liten løk, finhakket
1 ss hvetemel
0,5 liter buljong, gjerne med kokevannet til ryllikbladene
salt, pepper
2,5 dl melk
1/4 ts revet muskat
1 ss fløte
Vask ryllikbladene og legg dem i en kjele med 1 dl vann. Kok over svak varme i 10 min. Sil av vannet og ta vare på det. Smelt smøret i kjelen, ha i løken og surr den myk.
Sikt melet i og rør det godt ut, hell væsken i litt etter litt, rør hele tiden til suppen tykner. Dryss i ryllikbladene samt salt og pepper.
Ha på lokk og kok videre i 15 minutter.
Kjør suppen i mikser og hell den tilbake i kjelen. Varm melken til kokepunktet og rør den i, dryss i revet muskat.
Rør inn litt fløte rett før servering.