Safting og sylting med aroniabær | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Safting og sylting med aroniabær

Sankeråvare: Bær og frukt

Sesong: Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter

Tilberedning: Konservere og Koke

Stikkord

Syltetøy Konservering Smoothie Pålegg Søtt Gelé

Om oppskriften

Svartsurbær er en meget brukt hekkplante, gjerne langs trafikkerte veier. Planten er rik på antioksidanter er meget ettertraktet og anbefales benyttet i mange helsedrikker. På nettet finnes mange oppslag om svartsurbær og oppskrifter. 

 

Av Anna-Elise Torkelsen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2015.

Sankeråvare

Svartsurbær - Aronia melanocarpa

Ingrediens

Fremgangsmåte

Aroniagelé

15 dl saft

Ca 10 dl sukker

1 pakke fruktpektin

Kok opp saften, rør inn fruktpektin, tilsett sukker og kok til det har løst seg helt opp.

Skum av og hell over på ren, varme glass. Glassene fylles helt opp, snus på hodet og står til de er helt kalde.

 

Aroniasaft

Saften fra dampsafteren kokes inn noe for å få en kraftigere smak; måles opp.

Til 10 dl saft – 300 – 400 g sukker

Sukker tilsettes den varme saften og kokes opp til alt sukkeret er oppløst.

Helles på rene flasker

 

 

Aroniasyltetøy I

200 g svartsurbær

200 g plommer

0,5 dl konjakk

3 ts kanel

2 ts vaniljesukker

litt sitronsaft

300 g sukker

 

Modne «bær» knuses, plommer befris for sten, men knuses ikke, blandes med sukker og krydder. Kokes opp. Tilsettes fruktpektin hvis syltetøyet virker tynt.

Helles på rene, varme glass.

 

Aroniasyltetøy II

Enklere er det å rårøre svartsurbærene til syltetøy

1 liter svartsurbær

½ kg sukker 

2 ts vaniljesukker

 

Svartsurbær, sukker og vaniljesukker has i en blender og moses. Helles på rene, varme glass.

 

 

Smoothie med svartsurbær

½ l Biola (uten smakstilsetning)

2 never svartsurbær

1 ss sukker

1 ts vaniljesukker

 

Alt has i blender og moses.