Sankeråvare: Sopp
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Konservere
Bruk av saltet sopp:
Før den saltede soppen kan brukes må den først skylles og deretter legges i vann i 12 timer. Bytt vann de første timene.
– Utvannet sopp kan brukes som spekesild med kokte poteter og rødbeter
– Saltet sopp kan også fint brukes i salater.
Oppskriften er hentet fra kompendiet «Bruk av skarpe risker», laget av Miraculix, Sør-Varanger sopp- og nyttevekstforening med støtte fra Finnmarkeiendommens Grønne midler.
Rødbrun pepperriske - Lactarius rufus
Skjeggriske - Lactarius torminosus
Hulriske - Lactarius trivialis
Kokosriske - Lactarius glyciosmus
Vanlig i Russland:
Rens soppen og skjær i mindre biter. Legg soppen i kaldt vann i minimum 16 timer. Skift vann minst to ganger.
Til 1 kg risker bruk 1 fedd hvitløk, 2-3 ss salt, 1 laurbærblad, 2-4 hele pepperkorn, 1 ts dill og gjerne blad av rips eller solbærbusk. Alt legges lagvis, dekk med matpapir og med press på toppen. Soppen er ferdig til bruk etter 1-1,5 mnd.
Finsk oppskrift:
Til 5 kg sopp brukes 500 g grovt salt. Alt legges lagvis, med salt som første og øverste lag. Legg på matpapir og press på toppen.