Skinnstekt sei og lyr med strutseving og bakt bokhvetemisopotet | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Skinnstekt sei og lyr med strutseving og bakt bokhvetemisopotet

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Hovedretter

Tilberedning: Steke og Grille

Sankeråvare

Stikkord

Fisk Potet Miso Strutseving

Om oppskriften

Skinnstekt sei og lyr med stekt strutseving og ramsløk servert med bakt bokhvetemisopotet, ristet bokhvete, skjørbuksurt og geitrams.

Av Halaigh Whelan-McManus og Gaute Vindegg. Hentet fra artikkel om nytteveksttreffet i Ålesund 2019. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2019.

 

 

Sankeråvare

Strutseving - Matteuccia struthiopteris

Ramsløk - Allium ursinum

Skjørbuksurt - Cochlearia officinalis

Geitrams - Chamaenerion angustifolium

Ingrediens

Porsjonsbiter av sei og lyr
Du trenger 180-200 g per porsjon til en hovedrett. Serverer du alle rettene i denne artikkelen i ett måltid trenger du 100-120 g per porsjon. Bein og avskjær kan du bruke i fiskekraften som er beskrevet tidligere i artikkelen.

Olje

Smør

Strutseving
Nok til en god mengde, minst 5-6 strutsevinger per porsjon.

Ramsløk
En god neve per porsjon, gjerne mer.

Poteter
Bruk gjerne nypoteter. Regn med 4-5 per porsjon, alt etter størrelse.

Bokhvetemiso
Du trenger en god sleiv, nok til å dekke potetene godt.

Smør

Bokhvete
Rundt to ss per porsjon for å gi kontrasterende tekstur i munnen.

Skjørbuksurt

Geitrams

 

 

Fremgangsmåte

Skyll strutseving og ramsløk og ta bort alt bøss.

Kok potetene til de er gjennomkokt og fjern skallet.

Sett stekeovnen på 180-200°C. Ha bokhvetemiso og smør i en kjele, varm opp. Forholdet mellom miso og smør skal være en del miso og ¼ smør. Hvis misoen er veldig skarp kan du ha i litt mer smør, hvis den er for fast kan du ha i vann. Du kan også tilsette litt honning for å runde av hvis det er ønskelig. Det skal være en tykk guffe.

Legg de skrelte potetene og misoen sammen i en beholder og bland de godt. Potetene skal ha et godt dekke med miso. Ha de misodekkede poteten i en form eller på et brett. Stek potetene i ovnen på 180-200°C. De kan godt bli litt svidd i kantene. Det gir en deilig smak. Det fungerer også godt å bruke grillelementet, men vær forsiktig så potetene ikke blir alt for svidd. Vend potene en eller to ganger underveis. En steketid på 10-15 minutter burde holde.

Ha bokhveten i en panne med olje. Rør bokhveten mens du steker dem til de har fått gylden farge. Ha på litt salt og ta over på et brett med papir i bunn.

Rens skjørbuksurten så det bare sitter igjen blomster.

Knekk av stilken på geitramsen der den ikke er trevlete slik man gjør med asparges. Rens av det ytterste opp til bladfestet. Det gjør du ved å ta tak nederst og dra det opp og av.

Stek fisken i en tørr stekepanne med skinnsiden ned. Når skinnet er sprøtt snur du den og tilsetter smør i pannen. Her kan man eventuelt ha litt valgfrie urter i sammen med smøret, det gir god smak. Øs smør over fisken mens den steker ferdig. Du kan ta den ut av pannen når den har en intern temperatur på 45-50°C. Varmeprosessen inne i fisken vil fortsette etter du har tatt den ut. Du kan steke fisken på et brett i stekeovnen dersom du lager til mange.

Men du steker fisken legger du strutseving i en varm panne med olje. La den steke til den får farge på en side. Det er viktig å varme strutseving godt, men det holder fint å varme den skikkelig i en panne. Det tar minst 5 minuttter å få den skikkelig varmebehandlet. Ha i ramsløk, flaksalt og sitron når strutsevingen er godt gjennomvarmet og begynner å se stekt ut. Du er uten etter en frisk og deilig smak.

 

Anretning

Legg strutseving og ramsløk i bunn av tallerken, fisk oppå. Dekorer med skjørbuksurtsblomster og ramsløksblomster.