Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vinter
Hva vil du lage?: Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Bake
Denne oppskriften har vi fått fra Plukk! Studér! Spis!-kollega Andrea Shaw. Hun tar utgangspunkt i sin egen familieoppskrift, men det er bare å bytte ut krydderne i en hvilken som helst pepperkakeoppskrift. Hvitsteinkløverfrø er dekket av et sort ytterlag. Hun har her målt opp frøene før og etter ytterskallet er fjernet. Alle mål er omtrentlige. For en kraftigere skogssmak kan mengden ville ingredienser økes.
Bildene er også tatt av Andrea.
Gran - Picea abies
Hvitsteinkløver - Melilotus albus
Einer - Juniperus communis
Kratthumleblom - Geum urbanum
150 g margarin
5 dl sukker
2 dl mørk sirup (ca. en halv boks)
2 dl vann
900 g hvetemel
1 ss natron
2 ss/2 ts hvitsteinkløverfrø (med/uten ytterskall)
1 ss einebær (finhakkes)
1 ts finhakket grannåler
2 ss tørket og hakket kratthumleblomrot (målt etter hakking)
½ ts pepper
Sett ovnen på 225 grader.
Bland sammen det tørre og krydderne. De små gule hvitsteinkløverfrøene er ganske harde og bør støtes i morter. Resten finhakker jeg. Bruk gjerne en krydderkvern om du har (det står på ønskelista til jul).
Smelt smør og hell sirupen oppi så det blander seg. Ha alt det våte oppi, rør sammen og kna til du har en fast deig.
Sett deigen i kjøleskapet til dagen etter.
Rull ut deigen og stikk ut pepperkaker.
Stekes i 5-6 minutter. Følg med.