Skogpepperkaker | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Skogpepperkaker

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter

Hva vil du lage?: Kaker og brød og Desserter

Tilberedning: Bake

Sankeråvare

Stikkord

Pepperkaker Gran Einer Jul Barn

Om oppskriften

Denne oppskriften har vi fått fra Plukk! Studér! Spis!-kollega Andrea Shaw. Hun tar utgangspunkt i sin egen familieoppskrift, men det er bare å bytte ut krydderne i en hvilken som helst pepperkakeoppskrift. Hvitsteinkløverfrø er dekket av et sort ytterlag. Hun har her målt opp frøene før og etter ytterskallet er fjernet. Alle mål er omtrentlige. For en kraftigere skogssmak kan mengden ville ingredienser økes.

Bildene er også tatt av Andrea.

Sankeråvare

Gran - Picea abies

Hvitsteinkløver - Melilotus albus

Einer - Juniperus communis

Kratthumleblom - Geum urbanum

Ingrediens

150 g margarin

5 dl sukker

2 dl mørk sirup (ca. en halv boks)

2 dl vann

900 g hvetemel

1 ss natron

2 ss/2 ts hvitsteinkløverfrø (med/uten ytterskall)

1 ss einebær (finhakkes)

1 ts finhakket grannåler

2 ss tørket og hakket kratthumleblomrot (målt etter hakking)

½ ts pepper

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 225 grader.

Bland sammen det tørre og krydderne. De små gule hvitsteinkløverfrøene er ganske harde og bør støtes i morter. Resten finhakker jeg. Bruk gjerne en krydderkvern om du har (det står på ønskelista til jul). 

Smelt smør og hell sirupen oppi så det blander seg. Ha alt det våte oppi, rør sammen og kna til du har en fast deig.

Sett deigen i kjøleskapet til dagen etter. 

Rull ut deigen og stikk ut pepperkaker.

Stekes i 5-6 minutter. Følg med.