Smaken av sitkagran | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Smaken av sitkagran

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

vinaigrette Dram Snaps Olje Konservering

Om oppskriften

Sitkagran smaker omtrent som vanlig gran. I et opplyst øyeblikk synes vi å fornemme en liten positiv forskjell. Muligens i form av en anelse mer sødme. Opplever du det samme er det vel ingen grunn til ikke å ta for seg og oppfordre andre til det samme (se tidligere i artikkelen). Skulle du få lyst til å eksperimentere videre er det fritt fram. Vi har gjort oss noen negative erfaringer. Vi nevner her pesto, gelé- og pinlig nok sitkagrankonglesaft. Våre positive erfaringer følger derimot nedenfor. Vel bekomme!

Oppskriftene ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2009.

Sankeråvare

Sitkagran - Picea sitchensis

Ingrediens

Fremgangsmåte

Sitkagransnaps 

Legg en stor neve sitkagranskudd på et glass og hell over ei halv flaske vodka el. ca. 40 % sprit. La det stå i romtemperatur i 18-24 timer. Du kjenner når det har fått nok smak. Sil av og hell over på flaske. Serveres iskald i små glass, som snaps.

Sitkagran-vinaigrette 

Legg en neve sitkagranskudd på 1/2 liter god, nøytral eddik. 

La den stå 7-10 dager og rist på glasset et par ganger i løpet av perioden. 

Sil av og varm opp i en kjele. 

Tilsett ca. 1 dl sukker. Vent til sukkeret er løst opp og smak. Synes du den er litt for sur kan du tilsette litt kaldt vann. Hell over på en pen flaske. Hvis du ønsker litt mer kryddersmak kan du tilsette en ts sennepsfrø og noen sorte pepperkorn. Serveres som dressing til salat. For øvrig nydelig til friske asparges (eller unge geitramsskudd), eventuelt sammen med litt smeltet smør og en anelse salt.

Sitkagranolje 

Ta en neve sitkagranskudd og hell over ca 1/2 liter nøytral olje (raps, mais, solsikke). 

La det stå kaldt i 5-7 dager før du siler av skuddene og heller oljen over på egnet beholder. Skal den stå en stund er det viktig at den ikke utsettes for lys og store temperatursvingninger.

Alternativ 

Vi vil også tro at sitkagranskuddene egner seg i olivenolje sammen med for eksempel noen ramsløkblader. Vi vil da tro at granskuddene kan ligge et par dager ekstra. Denne har vi ikke prøvd enda, så vi kan ikke gå god for den hundre prosent. Hvis man eksperimenterer med ulike smakstilsetninger er det lurt å tilsette en smak (vekst) om gangen, slik at man får bedre kontroll over smak og styrken på denne.

En liten ting til slutt – hvis er du umoralsk nok til å like ”matsminke”, ser det utrolig lekkert ut med en liten dråpe grønn næringsmiddelfarge (konditorfarge) i både oljen og vinaigretten.