Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Steke og Bake
Frostvokssopp er en kjempegod sopp med sesong sent på høsten og ofte etter at frosten har kommet. God i soppblanding eller alene og sammen med noen restepoteter ble det en liten smaksfest en kjedelig og kald ukedag i november. Gleder meg allerede til neste høst. Denne retten kan passe som tilbehør til kjøtt, fugl, vilt og fisk eller som en egen koserett. Smashed potato er enkelt å lage; klem poteter flate og fyll på med smør, krydder, urter, litt ost og deilig sprø sopp. Ingen fasit på denne retten, fyll på med den soppen du har; fersk, tørket, fryst eller syltet og varier gjerne med urter, ost og krydder.
Her har du en annen oppskrift på knallgodt kryddersmør med tørket steinsopp; steinsopp-smør, det passer garantert også godt på smashed potatoes.
Oppskriften er hentet fra Anne Mæhlum sin inspirasjonsblogg viltgodt.no. Fotograf: Anne Mæhlum.
Frostvokssopp - Hygrophorus hypothejus
12 kokte poteter
100 g stekt frostvokssopp
kryddersmør:
2 fedd hvitløk
100 g romtemperert smør
30 g finrevet parmesan
20 g finhakket persille
Salt og pepper
topp med litt ekstra parmesan
smør til steking
Bland sammen smør, finhakket hvitløk, persille, litt salt og pepper og finrevet parmesan. Legg potetene utover et stekebrett og klem hver potet flat og topp potetene med en klatt smør på hver. Kutt frostvokssopp i mindre biter og stek de litt i panne med smør. smak til med salt og pepper. Sett brettet med poteter inn i ovn på 210 grader og bak potetene til smøret har smeltet. Ta brettet ut og dryss sopp og litt parmesan over potetene og stek videre til osten er smeltet og soppen ser sprø og gyldne ut.