Smørbukk-salat | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Smørbukk-salat

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Rawfood

Sankeråvare

Stikkord

Salat Tilbehør Koldtbord

Om oppskriften

Smørbukk er en av våre beste ville salatplanter. Sukkulente blader med saftig og fyldig tekstur gir både tyggemotstand og et hint av sjø i smaken. Å skrive en oppskrift på noe annet enn salat føltes derfor ikke riktig. Selv om en godt kan bruke bladene som erstatning for egg i pannekaker, ved å mose dem med morter eller stavmikser.

Jeg har laget en oppskrift der råvarene i salaten frembringer smørbukkens unike tekstur. Siden smørbukkens smak kan hinte til bitterhet og er litt for “grønn” for noen, vil resten av smakene harmonisere ut denne tendensen.

Nytes gjerne med hvit fisk eller kje.

 

Oppskrift av Kia Luzula Vulgaris.

Sankeråvare

Smørbukk - Hylotelephium maximum

Bergmynte - Origanum vulgare

Portulakk - Portulaca oleracea

Ingrediens

2,5 deler smørbukkblader. Helst plukket etter fuktig vær, så de er gode å fyldige.

2 deler gule og røde cherry tomater (helst fra norsk gartneri)

1 del agurk i små terninger

1 del finhakket rødløk

1-2 deler fetaost (gjerne fra norske geiter!) i terninger

 

Marinade:

1 ss vill oregano/bergmynte tørket eller fersk

1 ss mynte tørket eller fersk

1 ss portulakk

3 ss eplesidereddik, (eller mer; nok til å dekke rødløken)

1.5 dl olivenolje

1 tsk honning

1 tsk havsalt

Fersk kvernet pepper

Fremgangsmåte

Ha finhakket rødløk i eplesidereddik i 15 minutters tid; dette vil dempe den stramme, rå løksmaken.

Bland resten av ingrediensene til marinaden og pisk sammen med en gaffel. Smak til med salt, men husk at både fetaosten og smørbukken har egen salt.

Del cherry tomater i to og del agurk i små terninger. Smørbukken kan du veksle mellom hele små blader og store blader delt i to eller tre.  Del fetaost i terninger om den ikke kommer fra blokk.

Bland alle ingrediensene med marinaden og rør forsiktig sammen for ikke å ødelegge konsistensene. Pynt med ferske bergmynteblomster om du har tilgjengelig.