Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Rawfood
Smørbukk er en av våre beste ville salatplanter. Sukkulente blader med saftig og fyldig tekstur gir både tyggemotstand og et hint av sjø i smaken. Å skrive en oppskrift på noe annet enn salat føltes derfor ikke riktig. Selv om en godt kan bruke bladene som erstatning for egg i pannekaker, ved å mose dem med morter eller stavmikser.
Jeg har laget en oppskrift der råvarene i salaten frembringer smørbukkens unike tekstur. Siden smørbukkens smak kan hinte til bitterhet og er litt for “grønn” for noen, vil resten av smakene harmonisere ut denne tendensen.
Nytes gjerne med hvit fisk eller kje.
Oppskrift av Kia Luzula Vulgaris.
Smørbukk - Hylotelephium maximum
Bergmynte - Origanum vulgare
Portulakk - Portulaca oleracea
2,5 deler smørbukkblader. Helst plukket etter fuktig vær, så de er gode å fyldige.
2 deler gule og røde cherry tomater (helst fra norsk gartneri)
1 del agurk i små terninger
1 del finhakket rødløk
1-2 deler fetaost (gjerne fra norske geiter!) i terninger
Marinade:
1 ss vill oregano/bergmynte tørket eller fersk
1 ss mynte tørket eller fersk
1 ss portulakk
3 ss eplesidereddik, (eller mer; nok til å dekke rødløken)
1.5 dl olivenolje
1 tsk honning
1 tsk havsalt
Fersk kvernet pepper
Ha finhakket rødløk i eplesidereddik i 15 minutters tid; dette vil dempe den stramme, rå løksmaken.
Bland resten av ingrediensene til marinaden og pisk sammen med en gaffel. Smak til med salt, men husk at både fetaosten og smørbukken har egen salt.
Del cherry tomater i to og del agurk i små terninger. Smørbukken kan du veksle mellom hele små blader og store blader delt i to eller tre. Del fetaost i terninger om den ikke kommer fra blokk.
Bland alle ingrediensene med marinaden og rør forsiktig sammen for ikke å ødelegge konsistensene. Pynt med ferske bergmynteblomster om du har tilgjengelig.