Siden holder for tiden på å oppdateres, det kan oppleves midlertidige problemer

Sopp- og tangsuppe

Sankeråvare: Tang og tare og Sopp

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Sauser, Krydder og tilbehør og Hovedretter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Middag Forrett Kremet Kraft

Om oppskriften

Det er mange flotte oppskrifter i Tang og tare, et hav av mat. Christiansen ga oss tillatelse til å dele en av dem med leserne våre. Det er en oppskrift på kremet steinsoppsuppe. 

Av Zoe Christiansen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2017.

Sankeråvare

Blek piggsopp - Hydnum repandum

Kantarell - Cantharellus cibarius

Steinsopp - Boletus exults

Fingertare - Laminaria digitata

Søl - Palmaria palmata

Ingrediens

Til kraft:

1 l vann

2 stk kombu (Japansk sukkertare)

3,5 dl tørket shitakesopp, eller annen smaksrik sopp du har liggende.

 

Til suppen:

400 gr steinsopp eller annen sopp (for eksempel blek piggsopp eller kantarell), renset og skåret i terninger.

2 ss olivenolje eller 30 gr smø

1 purre, hakket

2 fedd hvitløk, hakket

200 gr poteter, skrelt og skåret i terninger

1 l kraft

2 stk fingertare

1 dl fløte

Hakket frisk eller tørket timian

1 ts tangsalt med søl

Pepper

1 ts sølflak eller tørkede sølblader

Fremgangsmåte

Kraft:

Ha taren og vannet opp i en kjele. La det stå på benken over natten eller mens du er på jobb. Etter rundt åtte timer varmer du opp vannet, slik at det når kokepunktet. Fisk ut tarebitene, hell soppen oppi gryten. La soppen og vannet stå å syde i ca. 1 minutt før du tar gryten av kokeplaten. La soppen stå å godgjøre seg i det varme vannet i 5 minutter til, før du siler av kraften. Den er nå klar til bruk eller kan fryses.

Dette gir en klar og smaksrik kraft med en vakker farge. Den lager ikke så mye søl og rot på kjøkkenet som mer omfattende kraftkoking med ben og avskjær gjør. Jeg ble rett og slett litt betatt av hvor enkelt og lite tidkrevende dette var, spesielt gitt resultatet.

Denne oppskriften er et godt utgangspunkt for å variere smaksprofilen, for eksempel ved å ha oppi et par let støtte pepperkorn, et laurbær, noen persillestilker, en gulrot og en seleristang i skiver. Variasjonsmuligheten er uendelige.

 

Suppe:

Varm soppterningene i en tørr panne og la dem safte seg. Sett soppen til side. Varm oljen i en kjele og stek purre, hvitløk og poteter. Tilsett kraft og fingertare og kok opp. Skru varmen ned og la alt småkoke i ca 20 minutter over svak varme. Fjern fingertaren. Tilsett soppterninger, følge og timian og kjør suppen i en hurtigmikser. Varm opp suppen igjen. Smak den til med tangsalt, pepper og sølflak. Pynt suppen med kronblader av ringblomster.