Sopp-piroger | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Sopp-piroger

Sankeråvare: Sopp

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød

Tilberedning: Steke og Bake

Stikkord

Østeuropeisk Polsk Innbakt Matpakke Lunsj

Om oppskriften

Oppskriften holder til ca 8 piroger. 

Av Sofie Grøntvedt Railo. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2009.

Sankeråvare

Traktkantarell - Craterellus tubaeformis)

Blek piggsopp - Hydnum repandum

Rødgul piggsopp - Hydnum rufescens

Ingrediens

Til deig:

5 dl hvetemel

Litt salt

75 g smør

1-2 dl vann

Til fyll:

1 liter tørket sopp

Litt olje til steking

200 g bacon i strimler

1/2 purreløk

5 sjalottløk eller en rødløk

2 ts spisskummen

Salt, pepper og paprikakrydder etter smak

6-8 rosiner pr. pirog

1 sammenpisket egg

Fremgangsmåte

Bland mel, salt og smør. Tilsett vann til en jevn deig. 

Pakk i folie og legg i kjøleskapet. 

Legg soppen i vann til den har blitt myk igjen. Hakk purre og løk (bitene må ikke være for store, men heller ikke så små at du ikke merker konsistensen). Surr løk, purre, bacon og sopp i panna til løken er myk og baconet gjennomstekt. Tilsett krydder og surr litt til. 

Kjevle ut deigen til små rundinger. Fordel litt fyll på hver runding og legg på 6-8 rosiner på hver. Pensle med egg rundt kanten og brett deigen over. Skjær av overflødig deig og press sammen kantene med en gaffel. Pensle pirogene med egg og stek i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter eller til de er blitt gyllenbrune oppå.