Sankeråvare: Sopp
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Av Inger-Lise Østmoe. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2007.
Kantarell - Cantharellus cibarius
Til soppkarameller:
(Oppskriften gir mørke karameller)
2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 ss glukose (fås på apotek)
50 g knust tørket sopp, gjerne blandet sopp
Til Kantarellkarameller:
(Oppskriften gir lyse karameller)
2 dl kremfløte
2 dl sukker
2 ss glukose
25-50 g knust tørket kantarell
25 g finhakket tørket aprikos, ananas eller annen tørket, syrlig frukt
Bland alt i en gryte og la det småkoke til en seig masse, 30-40 minutter, under stadig omrøring. Hør på radio eller god musikk, så går tiden fort! Pass på at massen ikke koker for lenge og under for sterk varme, det kan ellers sukre seg.
Spre karamellmassen utover silikonmatte eller bakepapir og la det kjøles ned til du kan håndtere massen med hendene. Skjær remser, del i biter – det går greiest med saks.
VIKTIG for all karamellkoking: Gjør vannprøven for å se om karamellmassen er ferdig: hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen er ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.