Sankeråvare: Sopp
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar og Kaker og brød
Tilberedning: Bake
Oppskriften er hentet fra kompendiet «Bruk av skarpe risker», laget av Miraculix, Sør-Varanger sopp- og nyttevekstforening med støtte fra Finnmarkeiendommens Grønne midler.
Rødbrun pepperriske - Lactarius rufus
Skjeggriske - Lactarius torminosus
Hulriske - Lactarius trivialis
Kokosriske - Lactarius glyciosmus
2 ½ dl melk
25 g gjær
(1 ½ ts salt)
4 dl hakkete salte risker eller kokte (ferske) risker
3 ½ dl hvetemel
2 dl havregryn
3 dl sammalt hvetemel
Deigen lages som vanlig rundstykkedeig, heves, og det kan bli ca. 20 – 22 runde eller avlange boller. Disse heves og stekes 10 – 15 min i 225°C.
Man kan alternativt bruke annen type mel, f.eks. delvis rugmel.