Sankeråvare: Sopp
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Konservere
Risker passer i alle mulige retter. Mange synes at riskene passer aller best til soppsalat. Kremaktig salat av risker er et fantastisk tilbehør til middagsbordet, men passer like godt til å spise som pålegg på brød. I Finland bruker man smetana eller crème fraîche, men norsk rømme er et tilsvarende produkt som etter min mening passer utmerket i soppsalat. I min familie har soppsalat vært en fast og viktig komponent på middagsbord ved festlige anledninger, spesielt midtsommers og til jul.
Av Heini Rämä. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2018.
Riske - Lactarius
Til 6 porsjoner:
500 g risker, enten forbehandlet og ferske, eller forbehandlet, nedsaltet og vannet ut. Dersom riskene har vært saltet ned må du sjekke at de er tilstrekkelig utvannet.
1-2 løk
300 g rømme
Sitronsaft
Svart pepper
Salt
Hakket gressløk eller persille, dersom du ønsker det.
Finhakk sopp og løk. Hell rømme oppi soppblandingen og vend det godt inn. Tilsett sitronsaft og svart pepper. Dersom blandingen ikke er salt nok, så kan du du tilsette etter smak.
Pynt med hele smårisker, hakket gressløk eller persille.
Server med brød eller som tilbehør til andre retter.