Soppsoya | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Soppsoya

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Asiatisk Japansk Kinesisk Soya Krydder

Om oppskriften

Av Borgny Helnes. Oppskriften ble publisert i  Sopp og nyttevekster nr 3/2012.

Sankeråvare

Sandsopp - Suillus variegatus

Rødskrubb - Leccinum versipelle

Rødbrune pepperrisker - Lactarius rufus

Traktkantarell - Craterellus tubaeformis

Steinsopp - Boletus exults

Ingrediens

Grovrenset sopp. For eks:  Rødskrubb, sandsopp, traktkantarell, (markspist) steinsopp, rødbrune pepperrisker eller annen sopp.

 

Pr liter lake 

250-500 g sukker 

5 ansjosfileter (kan sløyfes) 

1/2 ts hvit pepper 

1/2 ts malt nellik 

3 knuste laurbærblad

2 dl rødvin

Fremgangsmåte

Grovrens soppen og fjern mesteparten av rusk og skitt, men her kan man bruke sopp som ikke er like fin som vanlig matsopp. Det er heller ikke så farlig om den er litt markspist. Del soppen i store biter og legg dem lagvis med salt i en bøtte eller lignende med lokk (150 g salt pr. kilo sopp). La det hele stå kaldt ca 1 uke. Sil så av soppen ved å helle laken gjennom et sileklede. Mål opp mengden lake.

Brun sukkeret. Om du får mørk eller lys soya avhenger av hvor mye du bruner sukkeret.

Spe det brunede sukkeret med laken, forsiktig så ikke det varme sukkeret begynner å boble eller sprute. Tilsett eventuelt ansjosfileter i kjelen og kok opp. La det småkoke en stund før du tilsetter rødvinen. Kok opp igjen, og la det småkoke minst en halv time.

Avkjøl soyaen. Sil den gjennom et klede og la alt stå til neste dag slik at bunnfallet får skilt seg ut.

Sil soyaen på nytt over i en kjele uten bunnfallet. Kok opp og hell soyaen på varme sterile flasker som korkes godt igjen. 

Avkjøles. Kan oppbevares kjølig i flere år.

Jeg bruker mye skrubb, gjerne rødskrubb. Det gir ekstra god smak. Det samme gjør sandsoppen – den gir også ekstra mye kraft. Ellers kan man bruke det meste av spiselig sopp, eksempelvis traktkantarell, markspiste steinsopp eller rødbrune pepperrisker. Ta gjerne med et par skjellstorpigg, de gir mer smak. Risker står imidlertid ikke høyest på ønskelista. De gjør soyaen litt mer geléaktig, og den kan da bli litt vanskelig å få ut av flaska.

Jeg har også laget en fantastisk soya av bare kantarell. Da brunet jeg bare sukkeret så vidt, tok vekk nelliken og tilsatte i stedet litt karri. Rødvinen ble byttet ut med en litt søt hvitvin. Ansjosen utgikk i denne oppskriften.

Et annet triks jeg ofte bruker er å krydre mot slutten av koketiden med cognac eller brandy, ca 2-3 ss pr liter sopplake.