Steinsoppsmør | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Steinsoppsmør

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser og Krydder og tilbehør

Sankeråvare

Stikkord

Smør Krydder Tilbehør Saus

Om oppskriften

Oppskriften er publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2019.

Sankeråvare

Steinsopp - Boletus edulis

Ingrediens

1,5 til 2 kg fersk steinsopp

½ kg meierismør

4 ss meierismør til steking

½ dl sjalottløk

½ dl brandy eller sherry

2 ss fersk timian

Salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær smøret i terninger og la det hvile i romtemperatur til smøret blir mykt.

Finhakk sjalottløk og timian. Skjær soppen i passende store biter.

Varm opp 4 ss smør i en stor panne. Ha soppen i pannen så fort smøret har smeltet. Smak til med salt og pepper. Stek soppen til den har fått litt brunfarge.

Legg soppen på den ene siden av pannen og ha i sjalottløken. Ha medium varme på panna og stek løken til den blir gjennomsiktig. Rør sopp og løk sammen.

Skru av kjøkkenviften for det neste trinnet. Hell over brandy og tenn på. Fortsett å steke blandingen til flammene har dødd hen og pannen nesten er tørr.

La det kjøle seg ned til romtemperatur litt før du kjører alt sammen i en matmølle til du får en jevn blanding. Ha oppi timian. Fortsett å kjøre soppen i matmøllen, mens du legger oppi et par smørterninger om gangen. Vent til terningene er blandet helt inn, og ha oppi et par til. Fortsett til alt smøret er inkorporert i soppen. Smak til med salt og pepper.

Smøret kan nå rulles i små pølser i plastikkfolie og fryses til du har brukt for det. Det er svært godt å servere på pasta i stedet for saus. Middagen er ferdig på null komma niks dersom du koker opp pasta fylt med fra butikken, rører inn smøret og serverer med en grønn salat. Det er også godt med en liten skive på poteter, grønnsaker eller på toppen av en god biff.