Sankeråvare: Sopp og Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Steke, Konservere og Koke
Stekt stubbeskjellsopp med granskuddgelé og sesamsmør.
Av Roger Andersen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2018.
Stubbeskjellsopp - Kuehneromyces mutabilis
Granskudd - Picea abies
Til granskuddgelé
70 g eddik (7%)
100 ml sukker
2,5 g agar-agar
10 ml lake fra syltede granskudd
10 g ferske granskudd eller syltede granskudd
Til sesamsmør
2 ss tahini
2 ss varmt vann
½ ts sesamolje
½ ts riseddik
Litt sitronsaft
1 liten klype salt
Litt chiliflak, skal være litt sting men ikke sterk
Til stekt stubbeskjellsopp
350g samkokt stubbeskjellsopp
Smør
Salt og pepper
Kakaopulver
Granskuddgelé:
Ha eddik, sukker, agar-agar og lake fra granskudd i en kjele. Kok opp mens du stadig rører. Skru ned varmen og rør i ett minutt. Mens blandingen fortsatt er varm ha den i foodprosessor sammen med granskuddene. Kjør i ett minutt og sil blandingen over i små porsjonsformer, som for eksempel konfektformer. Dette stivner ganske raskt og er da klar for bruk.
Granskuddgeléoppskriften er en tilpasning av oppskriften som er brukt i kokeboken Maaemo.
Oppskriften med granskuddgelé holder til flere måltider. Det er vanskelig å redusere størrelsen på oppskriften ytterlige gitt de små mengdene av enkelte ingredienser.
Sesamsmør:
Bland alt i en bolle med en skje. Smak til med sesamolje, chiliflak og sitron etter behov.
Stekt stubbeskjellsopp:
Stek stubbeskjellsopp i en stekepanne med smør og krydre med salt og pepper.
Plasser én bit granskuddgelé, en dott med sesamsmør og en liten haug med stekt stubbeskjellsopp på en tallerken. Sikt litt kakaopulver gjennom en tesil over stubbeskjellsoppen og retten er klar til servering!