Stubbeskjellsopp med granskuddgelé | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Stubbeskjellsopp med granskuddgelé

Sankeråvare: Sopp og Nyttevekster

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Steke, Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Tilbehør Gelé Sesam Maaemo

Om oppskriften

Stekt stubbeskjellsopp med granskuddgelé og sesamsmør.

Av Roger Andersen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2018.

Sankeråvare

Stubbeskjellsopp - Kuehneromyces mutabilis

Granskudd - Picea abies

Ingrediens

Til granskuddgelé

70 g eddik (7%)

100 ml sukker

2,5 g agar-agar

10 ml lake fra syltede granskudd

10 g ferske granskudd eller syltede granskudd

 

Til sesamsmør

2 ss tahini

2 ss varmt vann

½ ts sesamolje

½ ts riseddik

Litt sitronsaft

1 liten klype salt

Litt chiliflak, skal være litt sting men ikke sterk

 

Til stekt stubbeskjellsopp

350g samkokt stubbeskjellsopp

Smør

Salt og pepper

Kakaopulver

 

Fremgangsmåte

Granskuddgelé:

Ha eddik, sukker, agar-agar og lake fra granskudd i en kjele. Kok opp mens du stadig rører. Skru ned varmen og rør i ett minutt. Mens blandingen fortsatt er varm ha den i foodprosessor sammen med granskuddene. Kjør i ett minutt og sil blandingen over i små porsjonsformer, som for eksempel konfektformer. Dette stivner ganske raskt og er da klar for bruk.

Granskuddgeléoppskriften er en tilpasning av oppskriften som er brukt i kokeboken Maaemo.

Oppskriften med granskuddgelé holder til flere måltider. Det er vanskelig å redusere størrelsen på oppskriften ytterlige gitt de små mengdene av enkelte ingredienser.

 

Sesamsmør:

Bland alt i en bolle med en skje. Smak til med sesamolje, chiliflak og sitron etter behov.

 

Stekt stubbeskjellsopp:

Stek stubbeskjellsopp i en stekepanne med smør og krydre med salt og pepper.

 

Plasser én bit granskuddgelé, en dott med sesamsmør og en liten haug med stekt stubbeskjellsopp på en tallerken. Sikt litt kakaopulver gjennom en tesil over stubbeskjellsoppen og retten er klar til servering!