Stekte røyksopp og poteter | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Stekte røyksopp og poteter

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar og Småretter

Tilberedning: Steke og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Tapas Forrett Tilbehør Vegetar

Om oppskriften

Vi brukte brun røyksopp til denne retten, for det var den vi fant den dagen. Du må skrelle røyksoppene først. Det er akkurat som pille skallet av hardkokte egg, noen går lett, andre fliker seg opp og drar med seg mye av kjøttet. Men det er verdt rensejobben, for selv om skallet er spiselig, så kommer den myke «mozzarella»-følelsen på soppinnmaten best fram uten skinnet. Man finner mange referanser til røyksopp som soppverdenens svar på tofu, men vi synes mozzarella-sammenlikningen er bedre fordi røyksoppen er mye bløtere enn tofu vanligvis er. 

Brun røyksopp er slående lik poteter og derfor ble det stekte røyksopp og poteter.

Det er faktisk også noe som HETER potetrøyksopp. Men det er røyksoppartene som aldri er hvite inni, og i tillegg er de giftige. 

 

Oppskriften er hentet fra boken SpiSopp av Tommy Østhagen og Pål Karlsen.

Sankeråvare

Brun røyksopp - Lycoperdon molle

Ingrediens

Røyksopp

Kokefaste poteter

Hvitløk

Timian

Soyasaus eller fiskesaus

Fremgangsmåte

Kokefaste potetene ble forkokt i (fem) minutter, så stekt sammen med røyksoppene. Du kan steke soppene ganske hardt, sånn at de får god stekeskorpe. Ha gjerne på litt soyasaus eller fiskesaus, det øker umamien. Vi brukte hvitløk og timian som krydder (big surprise!). Det kan være en tapasrett i seg selv, servert med aioli, eller det kan være tilbehør til kjøtt eller fisk, servert med en god saus.

Bruk 2 deler poteter til 1 del sopp. Finn soppene først, for da kan du velge poteter som har lik størrelse. Da får gjesten din seg en overraskelse. Vi har ikke mer moro enn vi lager selv!