Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Konservere og Koke
Det var i sin tid blomstersaften av svarthyll som inspirerte meg til å lage saft av andre blomster og blader. Svarthyllen fortjener derfor en egen omtale, og nedenfor finner du en tradisjonell oppskrift på saften.
Svarthyll er ikke vill i Norge, men forekommer forvillet. I europeisk tradisjonsmedisin spilte svarthyll en hovedrolle, den utgjorde et helt apotek alene! Blomster, bær og bark ble nyttet. Folk tilla svarthyllen magiske egenskaper og holdt busken nærmest for hellig. Vel, folkemedisin er det ikke plass i vår bok, la oss heller innta en iskald leskedrikk fra den herlige helsebusken.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Svarthyll - Sambucus nigra
20-25 blomsterkvaster (skjermer) av svarthyll
1,8-2 kg farin
saften og finsnittet skall av 1-2 sitroner
50 g sitronsyre eller vinsyre
2 liter kokende vann
Hell kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst. La stå kjølig 3-4 dager. Sil saften.
I likhet med andre råsafter er heller ikke denne holdbar, men du kan tilsette konserveringsmiddel. Mål opp væsken, bruk de mengder av konserveringsmidlet som er angitt på posen.